Kerncentrales leveren Electrabel miljarden op

De Belgische kerncentrales leveren stroomproducent Electrabel een voordeel van miljarden euro's op. Oorzaak is de versnelde afschrijving in het verleden. Een verlenging van de wettelijke levensduur van de kerncentrales bezorgt Electrabel 7,6 euro tot 8,6 miljard euro extra wint, blijkt uit een studie van de federale energieregulator CREG.

(tijd) De nucleaire, steenkool- en gascentrales van Electrabel werden voor de liberalisering versneld afgeschreven: op 20 jaar terwijl de levensduur gemiddeld 40 jaar bedraagt. Die versnelde afschrijving had twee gevolgen. Ten eerste draaide de consument in het verleden voor deze snelle afschrijving op in de vorm van hogere elektriciteitsprijzen. Ten tweede kan Electrabel nu rekenen op een afgeschreven productiepark dat goedkope stroom levert.

Uit een simulatie van de CREG blijkt dat deze versnelde afschrijving in de periode 1985-2004 een voordeel van 3,3 miljard euro heeft opgeleverd. In 2014 kan dat financieel voordeel oplopen tot 3,89 miljard euro en zelfs 4 miljard euro in 2024, zegt Guido Camps, directielid van de CREG.

De kernuitstap van de paarsgroene regering komt steeds meer onder vuur. Maar wat als de overheid beslist de kerncentrales 50 jaar open te houden in plaats van 40 jaar? Dan levert dat een gecumuleerde winst van 7,6 miljard euro op voor Electrabel, berekende Camps. Een levensduur van 60 jaar is goed voor een gecumuleerde winst van 8,6 miljard euro.

De bijkomende kosten om de centrales langer open te houden, lopen vooral de laatste jaren hoog op. Voor de verlenging van de levensduur met 10 jaar is 778 miljoen euro nodig, voor 20 jaar extra 4,4 miljard euro.

De CREG hanteerde voor deze berekeningen het model dat in Nederland werd gebruikt voor de verlenging van de levensduur van de kerncentrale van Borssele.

Het volledige dossier over de studie van de CREG vindt u hier

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud