Kinepolis wil schulden verminderen met EUR 50 miljoen tegen eind 2002

(tijd-nieuwslijn) - "We willen ons dit jaar vooral concentreren op de schuldafbouw en schuldherschikking. In de tweede helft van het jaar kondigen we een nieuw langetermijngroeiplan aan", zei Florent Gijbels, gedelegeerd bestuurder van de bioscoopuitbater Kinepolis in de rand van de algemene vergadering.

Kinepolis hoopt tegen de helft van dit jaar EUR 20 miljoen aan schulden af te bouwen dankzij de verkoop van gronden in Granada en Warschau. "In Granada hebben we 16.000 vierkante meter voor ons nieuw complex dat in september 2003 open gaat. Een deel van die oppervlakte gaan we verkopen aan andere bedrijven die daar activiteiten willen ontwikkelen die passen bij onze complexen". In de tweede jaarhelft wil Kinepolis ook nog gronden in Stockholm verkopen, omdat het project daar niet doorgaat. Verder wordt een deel van de EUR 102 miljoen kortetermijnschulden omgezet in langetermijnschulden. De totale schuldpositie moet tegen eind dit jaar met EUR 50 miljoen afgebouwd zijn. Kinepolis wil voor dit jaar zeker een dividend uitkeren.

Over de verkoop van de participatie in het noodlijdende Duitse CinemaxX wou Gijbels niet zoveel zeggen. "Er is nog geen koper. We wachten het beste moment en de beste prijs af". Hij denkt wel dat CinemaxX momenteel break-even draait. Kinepolis verwacht interesse vanuit de VS om het belang over te nemen. "In de VS is de consolidatiebeweging volop aan de gang en is er interesse in Europa. Enkele weken geleden is er een zeer succesvolle beursintroductie geweest in de VS van een bioscoopuitbater", aldus Gijbels.

Kinepolis heeft momenteel maar twee nieuwe complexen in de pijplijn, in Granada en Nancy. In september wordt aan de bouw van het complex in Granada begonnen. Voor dit jaar investeert Kinepolis EUR 13 miljoen in dit complex. Daarnaast investeert de bioscoopuitbater EUR 4,4 miljoen in vervangingsinvesteringen. Mogelijk kondigt de groep in de tweede jaarhelft nieuwe complexen aan. In 2002 mikt de groep op 28 miljoen bezoekers, twee miljoen meer dan vorig jaar. Met kaskrakers als Star Wars II, Harry Potter II, Lord of the Rings II... zal de groep dat cijfer wellicht halen. Sinds 2001 is de Belgische markt minder belangrijk geworden dan de overige markten. In 2001 was die nog goed voor 47,8% van het totaal aantal bezoekers van Kinepolis tegen 54,4% in 2000.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud