Klaps Beton en Marlux voegen activiteiten samen

(tijd) - De tegelproducent Marlux uit Tessenderlo voegt zijn activiteiten samen met de fabrikant van betonproducten Klaps Beton uit Neeroeteren. Het fusiebedrijf, Marlux-Klaps, wordt met een omzet van 64 miljoen euro en met 335 werknemers de marktleider in België voor betonnen klinkers, straat- en tuintegels. Marlux en Klaps Beton zijn beide dochters van de Ierse beursgenoteerde bouwmaterialengroep CRH. Dat meldt de krant De Tijd.

Marlux uit Tessenderlo is een van de meest toonaangevende producenten van betonnen terras- en straattegels in België. Het bedrijf heeft productie-eenheden in Tessenderlo en in Mornimont bij Namen. De tegelproducent voert een belangrijk deel van zijn productie uit naar de ons omringende landen en Oostenrijk. Vorig jaar boekte Marlux met 217 werknemers een omzet van 43,3 miljoen euro. Sinds 1997 is Marlux een 100-procent-dochter van de Ierse beursgenoteerde bouwmaterialengroep Cement Roadstone Holding (CRH).

Precies een jaar geleden kwam ook het Limburgse familiebedrijf Klaps Beton in handen van CRH. Klaps Beton produceert ook tegels maar het staat, meer dan Marlux, bekend om zijn betonnen klinkers. Klaps Beton heeft productievestigingen in Neeroeteren, Genk, Heusden-Zolder, Aarschot en Ravels. Het bedrijf realiseerde in 2004 met 270 werknemers een omzet van 45 miljoen euro.

Marlux en Klaps Beton voegen hun activiteiten samen onder de noemer Marlux-Klaps. Volgens een verdeler heeft het geen zin dat beide bedrijven elkaar beconcurreren omdat ze toch deel uitmaken van dezelfde groep. Bovendien mikken beide bedrijven met hun betonnen tegels en klinkers op hetzelfde publiek: handelaars in bouwmaterialen en aannemers van wegenwerken. Klaps Beton gaat wel alleen verder als waterbehandelaar en producent van afvoergoten en betonbuizen.

De fusiegroep Marlux-Klaps wil met 335 werknemers een jaarlijkse omzet van 64 miljoen euro realiseren. De fusie zou geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid.

Het Ierse CRH is in ons land ook eigenaar van de producent van betonnen bouwelementen Ergon uit Lier. Voorts overkoepelt CRH de steengroothandel De Saegher (Antwerpen), Schelfhout (prefabwanden, Kinrooi), Remacle (betonproducten, Floriffoux), Plakabeton (bouwtoebehoren) en Vebafoam (isolatiemateriaal, Olen). Een rondvraag leert dat andere fusies tussen CRH-dochters in België voorlopig niet op de agenda staan.

CRH realiseerde vorig jaar met 60.000 medewerkers in 24 landen een winst voor belasting van ruim 1 miljard euro op een omzet van 12,82 miljard euro. EC

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud