Kledingketen Pecotex zoekt 3 miljoen euro voor modernisering winkels

(tijd) - De Belgische kledingketen Pecotex is op zoek naar 3 miljoen euro voor de herinrichting van haar winkels. 'De eerste contacten zijn gelegd. Ook met de aandeelhouders, 136 Invest en de oprichters, wordt gepraat', zegt Joos D'hoedt, de financieel directeur van Pecotex. 136 Invest redde vorig jaar Pecotex van een faillissement met een kapitaalinjectie van 3,5 miljoen euro. Achter 136 Invest gaan vier textielfabrikanten en twee privé-investeerders schuil. Dat meldt De Tijd.

Een te snelle en ondoordachte expansie en een krimpende textielmarkt werden Pecotex bijna fataal. Het boekjaar 2001 werd nog met een bescheiden winst afgesloten, maar het jaar nadien was er verlies. In 2003 ging het van kwaad naar erger. Het bedrijfsverlies dikte aan van 1,4 miljoen euro naar 5,6 miljoen euro. Het nettoverlies liep op van 2,2 miljoen euro naar 4,1 miljoen euro. De omzet zakte van 36,4 miljoen euro naar 29,6 miljoen euro. Eind 2003 had Pecotex nieuw kapitaal nodig om te overleven.

'136 Invest kwam in november vorig jaar met geld over de brug', blikt D'hoedt terug. 136 Invest groepeert vier Belgische textielfabrikanten en de twee hoofdaandeelhouders van de Belgische doe-het-zelfgroep Hubo. 'Op die manier werd productkennis en winkelervaring gebundeld. Voor de hoofdaandeelhouders van Hubo gaat het om een persoonlijke investering. Het is geen participatie van de Hubo-groep', verduidelijkt D'hoedt.

Door een kapitaalinjectie van 3,5 miljoen euro werd 136 Invest de hoofdaandeelhouder van Pecotex. De eigenaars, Magda Saenen en Lydia Van Den Bergh, kwamen met 1 miljoen euro over de brug.

De nieuwe hoofdaandeelhouder installeerde ook een nieuw management. Joost De Graeve werd benoemd tot gedelegeerd bestuurder, Joos D'hoedt tot financieel directeur. De doelstelling voor de crisismanagers is duidelijk: in 2005 een nulresultaat. Vanaf 2006 moet Pecotex opnieuw winst maken.

Na een jaar lijkt de tussenstand positief. 'Het boekjaar 2004 zal nog met verlies worden afgesloten door eenmalige kosten voor het schoonmaken van de balans. Maar het bloeden is gestopt. De negatieve trend is gekeerd. De omzet van de 20 overgebleven winkels gaat maand na maand vooruit', legt De Graeve uit.

Om de groei vast te houden, wil het management volgend jaar het winkelpark onder handen nemen. De Pecotex-winkel in Aartselaar wordt in januari als eerste volgens het nieuwe winkelconcept verbouwd. Voor het vertimmeren van de andere winkels heeft Pecotex 3 miljoen euro extra nodig. 'De eerste contacten zijn gelegd. We praten ook de bestaande aandeelhouders. Maar die hebben zich een jaar geleden al serieus geëngageerd', zegt De Graeve.

GA

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud