'Kleine groep blokkeert sociaal akkoord MIVB'

(tijd/belga) - Een kleine groep binnen de socialistische vakbond is ervoor verantwoordelijk dat het sociaal conflict bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB nog altijd niet opgelost is. Het gaat om hardliners met onduidelijke standpunten die niet willen overleggen. Dat zei algemeen directeur Alain Flausch van de MIVB woensdag tijdens een persconferentie naar aanleiding van de stakingsactie van de MIVB-vakbonden op woensdag.

De socialistische vakbond ACOD besliste dinsdagavond dat er woensdag gestaakt zou worden nadat haar achterban een voorakkoord tussen bonden en directie verwierp. De christelijke en liberale vakbonden keurden de tekst wel goed en beslisten terug aan het werk te gaan.

De actie treft vooral de tram- en busgebruikers. Ongeveer 40 procent van de bussen en één op twee trams reden uit. Het metroverkeer draait op 80 procent.

Maandag bereikten bonden en directie een sociaal voorakkoord dat door de afgevaardigden van alle strekkingen als 'verdedigbaar' werd omschreven. Dinsdag bleek echter dat de achterban van de socialistische bond de tekst -als enige- afkeurde.

'Op die personeelsvergadering waren slechts 44 mensen aanwezig', aldus Flausch. 'Mensen van de harde strekking. Afgevaardigde Alex Vonck heeft het voorakkoord naar best vermogen verdedigd, maar die mensen wilden al vanop voorhand niet weten van overleg. Hoe kan het dat zo'n kleine groep heel Brussel gijzelt?'

Flausch zei woensdag wel dat zijn deur nog altijd open staat voor een gesprek. 'Ook met die kleine groep. Maar dan moeten ze met concrete eisen komen en constructief willen overleggen. Het akkoord ligt nog altijd ter ondertekening op de tafel.' MIVB-voorzitter Werner Daem voegde daar aan toe dat het een kwestie van vertrouwen is. 'Ik stel mij persoonlijk garant dat we de maatregelen zullen uitvoeren.'

Het akkoord over het sociaal conflict houdt de MIVB al ruim drie weken in de ban. Volgens de vakbonden gaf de directie voor het eerst garanties over concrete maatregelen en daaraan verbonden data. Zo komt er tegen 23 november al een versoepeling van de rij- en rusttijden op de meest problematisch lijnen. In december volgen bijkomende trajecten.

De MIVB zal ook zo snel mogelijk 50 nieuwe buschauffeurs in dienst nemen en bijkomende aanwervingen doen tot het kader opnieuw opgevuld is. Er komen voorts meer begeleiders om agressie tegen bestuurders tegen te gaan. De directie belooft ook om iets te doen aan de gebrekkige communicatie.

De vakbonden legden het akkoord dinsdagavond voor aan hun achterban. Zowel de basis van de liberale ACLVB als die van de christelijke CCOD keurden de tekst met een grote meerderheid goed. Maar de socialistische ACOD verwierp het akkoord en besliste meteen om woensdag het werk neer te leggen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud