KLM boekt verrassend winst

(belga) - De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft in het tweede kwartaal ondanks een dalende omzet opnieuw winst geboekt. De analisten reageren verrast.

De nettowinst bedroeg 90 miljoen euro, een stijging met 4,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In het eerste kwartaal werd nog een verlies van 54 miljoen euro geleden. Dat was onder meer het gevolg van de oorlog in Irak en het SARS-virus. Sindsdien startte KLM een kostenbesparingsoperatie, die nu lijkt te renderen.

De omzet zakte van juli tot september nochtans met 12 procent tot 1,6 miljard euro. Vooral op de Europese routes viel het aantal passagiers terug. De intercontinentale vluchten, vooral die naar Azië, herstellen volgens KLM. Het goederenvervoer daalde met 4 procent.

Voor het volledige boekjaar dat in maart 2004 afloopt, verwacht KLM een nettoverlies. Operationeel zou het resultaat in evenwicht zijn.

Over de plannen van Alitalia om tot de fusiegroep van KLM-Air France toe te treden, had KLM donderdag een waarschuwing in petto. "Alitalia moet eerst uit de rode cijfers komen en geprivatiseerd worden", verklaarde de financieel directeur van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Hij gaf toe dat dit mogelijk "jaren kan duren".

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud