Advertentie

KLM definitief in Franse handen

(belga) - Het Nederlandse KLM komt definitief in Franse handen. Een ruime meerderheid van de aandeelhouders van de luchtvaartmaatschappij heeft zijn aandelen aangeboden voor de overname door Air France. Dinsdag werd bekend dat 89,22 procent van de aandelen is aangeboden. Air France kan zijn overnamebod nu uitvoeren.

Beide ondernemingen richten samen een nieuwe houdstermaatschappij op met de naam Air France-KLM. Daaronder komen de twee luchtvaartbedrijven als werkmaatschappijen te hangen. Beleggers kunnen woensdag op de beurzen in Parijs, Amsterdam en New York al handelen in het aandeel Air France-KLM. Ze kunnen hun oude aandelen KLM nog tot 21 mei aanmelden.

KLM heeft in de nieuwe combinatie een ondergeschikte rol. De Nederlandse maatschappij heeft genoegen genomen met een belang van 19 procent in de holding, terwijl Air France 37 procent in handen heeft. Daar komt bij dat Jean-Cyril Spinetta, topman van Air France, de hoogste baas is. KLM-bestuursvoorzitter Leo van Wijk is de tweede man.

De luchtvaartmaatschappijen kunnen nu eindelijk beginnen onderdelen samen te voegen. Dat biedt grote kostenvoordelen. Air France en KLM rekenen vanaf het vijfde jaar van de samenwerking op een positief effect op het bedrijfsresultaat van 385 tot 495 miljoen euro. Daarbij vallen geen ontslagen, stelden Van Wijk en Spinetta eerder.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud