Kloof tussen directie en vakbonden bij De Post blijft diep

(tijd) - De vakbonden en de directie van De Post zijn dinsdag nieuwe onderhandelingen begonnen over compensaties voor het wegvallen van de kortere werkweek. De directie deed geen nieuwe voorstellen en het water tussen de partijen blijkt nog diep. De vakbonden en de directie kwamen wel overeen elkaar volgende woensdag opnieuw te ontmoeten.

De directie en de vakbonden van De Post pleegden gisteren urenlang overleg over alternatieven voor de beloofde arbeidsduurvermidering. Van een doorbraak was geen sprake. De directie en de vakbonden lieten verstaan dat het water tussen de beide partijen heel diep is.

In de lopende CAO staat dat werknemers van De Post volgend jaar 36 in plaats van 38 uur per week moeten werken. De directie liet vorige maand weten dat die maatregel financieel niet haalbaar is omdat hij 60 tot 70 miljoen euro per jaar kost. De vakbonden kunnen zich daarmee verzoenen maar eisen compensaties. De directie kwam afgelopen maand met tegenvoorstellen op de proppen, maar de vakbonden gaven ze steeds een onvoldoende. Vorige week woensdag mondde de ontevredenheid van het personeel uit in een algemene staking. Ongeveer 80 procent van de werknemers legde het werk neer.

'De onderhandelingen zijn echt begonnen', zegt Jozef De Doncker van de socialistische ACOD. 'Maar ik kan onmogelijk zeggen of we er uitgeraken. Het is positief dat er gesprekken zijn geweest en dat de ze niet zijn afgesprongen. Volgende week zien we elkaar terug. Er zijn geen nieuwe acties gepland.'

Volgens Jan Eyndels van de liberale VSOA is er nog veel werk aan de winkel en deed de directie geen nieuwe voorstellen. 'Er is over bepaalde punten uitleg gegeven en gediscussieerd, meer niet. We weten dat de kortere werkweek onmogelijk is. In ruil willen we wel maatregelen om de werkdruk te verminderen.'

De directie had eerder voorgesteld werknemers vanaf 45 jaar drie extra vakantiedagen te geven en het aantal mensen in de postkantoren met 2 procent te verhogen. Dat voorstel vond bij de bonden geen genade. Ze willen extra dagen voor iedereen.

'De gesprekken gaan door. Maar we zijn nog niet aan de overkant', geeft de woordvoerder van De Post, Piet Van Speybroeck, toe. 'Er moet nog een grote afstand worden overbrugd.'

Op directieniveau is te horen dat de vakbonden zich te weinig bewust zijn van de financieel fragiele situatie van De Post. Dit jaar zal weliswaar winst worden geboekt, maar bij de kleinste economische dip riskeert De Post volgend jaar opnieuw in het rood te duiken. Zware compensaties voor het wegvallen van de werktijdverkorting kunnen de toestand enkel verergeren. De vakbonden daarvan overtuigen, is volgens sommige bronnen geen sinecure.

Minister van Overheidsbedrijven Johan Van de Lanotte laat er geen twijfel over bestaan: werktijdverkorting kan absoluut niet.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud