Advertentie

Kloof tussen Real Software en banken groeit

KONTICH (tijd) - Een schuldenakkoord tussen Real Software en de banken is nog lang niet rond. Dat maakte de aandeelhoudersvergadering bij de technologiegroep gisteravond duidelijk. De commotie van de jongste weken is daar volgens het bedrijf niet vreemd aan. De gevallen oprichter Rudy Hageman en zijn gevolg stelden de nodige vragen, maar kregen weinig of geen antwoorden. 'Dit was geen aandeelhoudersvergadering', vond Hagemans advocaat, Johan Verbist.

De bijzondere aandeelhoudersvergadering (BAV) gisteren trok meer aandeelhouders aan dan gewoonlijk bij Real Software. Het was uitkijken naar een confrontatie tussen het management van het bedrijf en de groep rond de in 2001 opzijgeschoven oprichter, Rudy Hageman. Die had aangegeven kritische vragen voorbereid te hebben.

De vragen kwamen er, maar de antwoorden bleven vaag. Hageman vroeg zich via zijn raadsman, Johan Verbist, bijvoorbeeld af of Real Software voldoende garanties heeft inzake de liquiditeitspositie om de banken te overtuigen van een schuldherschikking. De raad van bestuur was daar gerust op, luidde het korte antwoord. Waarom slaagt het bedrijf er niet in de kosten voldoende terug te dringen? Is Real Software van plan nog meer dochters af te stoten? Hoe komt het dat de dochter FSS, die vorig jaar nog werd gewaardeerd tegen ongeveer 8 miljoen euro, vorige week voor slechts 2,4 euro werd verkocht? Hageman kreeg geen antwoorden. 'U bent onbeleefd door hierop niet te antwoorden', zei Hagemans medestander Marc Vanderheyden tegen de bestuursvoorzitter, Chris Dewulf. 'Dit was geen aandeelhoudersvergadering', beweerde raadsman Johan Verbist na afloop van de vergadering.

Voorzitter Dewulf en gedelegeerd bestuurder Theo Dilissen zegden dat oktober een goede maand was voor Real Software. November en december dreigen moeilijker te worden, wat de top van het bedrijf wijt aan de commotie van de afgelopen weken over Real Software.

De stemming over de agendapunten verliep zoals verwacht. De huidige raad van bestuur werd niet weggestemd omdat de referentieaandeelhouders, die samen 52 procent in het bedrijf aanhouden, willen dat de bestuurders op hun verantwoordelijkheid de bankonderhandelingen voortzetten. Enkel de groep rond Hageman onthield zich. Jean-Paul Dewachter van de dochter ASQ, tot voor kort een onderdeel van het intussen opgeblazen aandeelhouderssyndicaat, werd benoemd tot nieuwe bestuurder. De groep rond Real Solutions droeg nog geen kandidaat voor, maar heeft al wel een toezegging voor een zitje.

De top van het bedrijf gaf aan dat Real Software verder afstaat van een definitief schuldenakkoord dan begin oktober, voor de 'putchisten' via een persmededeling hun vertrouwen in de raad van bestuur opzegden. Het bedrijf kreeg van zijn aandeelhouders gisteren groen licht om de onderhandelingen met de banken voort te zetten binnen de uitgetekende krijtlijnen.

Het aandeel Real Software zakte met 4,6 procent tot een nieuw dieptepunt van 0,83 euro. LVA/RDW

20643937

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud