Kodak verlaagt omzetdoelstelling voor digitale producten

Eastman Kodak, producent van onder meer fotofilms en printers, heeft opnieuw de verwachting voor de omzetgroei uit digitale producten verlaagd. Waar het concern eerder uitging van een groei van 10 procent, denkt Eastman Kodak dat de groei 'enigszins' onder dit getal uit zal komen.

(tijd) Mede hierdoor voorziet het concern over geheel 2006 een omzetdaling van 6 procent, waar het drie maanden geleden nog uitging van een daling met 3 procent. Wel handhaaft het concern de doelstelling voor een resultaat uit digitale producten van USD 350-450 miljoen dit jaar.Kodak denkt dat het nettoverlies zonder bijzondere posten en rentekosten dit jaar USD 400-600 miljoen zal bedragen, waar het eerder nog uitging van een verlies van USD 500-850 miljoen.Het concern stelt de omzetverwachting te hebben verlaagd om zich te concentreren op marge-uitbreiding.

Kodak kondigde eerder dit jaar al aan de productie van digitale camera's uit te besteden aan Flextronics om zo kosten te kunnen besparen.Kodak leed in het derde kwartaal van 2006 een verlies van USD 37 miljoen ofwel USD 0,13 per aandeel. Het verlies komt grotendeels door reorganisatiekosten van USD 202 miljoen, maar ook door de hogere zilverprijs. Het concern heeft nu acht kwartalen achtereen verlies geleden, vooral veroozaakt door reorganisatiekosten. Begin 2004 startte het concern met een reorganisatieprogramma om de omzetdaling uit traditionele fotofilms te compenseren met digitale producten. Door de opkomst van de digitale camera neemt de omzet uit traditionele fotofilms elk kwartaal af. In het derde kwartaal van 2006 bedroeg deze daling 25 procent tegen 29 procent een kwartaal eerder.In totaal heeft het concern sinds begin 2004 ruim USD 3,2 miljard aan reorganisatielasten en bijzondere afschrijvingen geboekt.

Er zijn bijna 25.000 banen geschrapt.In het derde kwartaal van 2006 zag Kodak de totale omzet 10 procent dalen, met name door een omzetdaling bij traditionele films en fotoverwerking. De omzet uit digitale producten daalde 1,2 procent en bedraagt nu 56 procent van de omzet. De omzet uit traditionele producten nam 18,7 procent af.Exclusief reorganisatieposten, rente en andere lasten werd een winst van USD 2 miljoen behaald tegen een verlies van USD 123 miljoen een jaar eerder. Digitale producten zorgden voor een winst van USD 105 miljoen tegen USD 7 miljoen een jaar eerder. Volgens Kodak was dit kwartaal de eerste waarbij de winstgroei uit digitale producten de daling in het resultaat uit traditionele producten wist te compenseren.

De omzet uit de divisie Graphic Communications Group, dat concurreert met Oce, zag de omzet 1 procent dalen naar USD 880 miljoen. Het resultaat nam toe van USD 7 miljoen tot USD 31 miljoen.Kodak Health, dat eerder dit jaar in de etalage is gezet en op sommige vlakken concurreert met Philips Medical Systems, zag de omzet 6 procent dalen naar USD 597 miljoen waarbij het resultaat afnam van USD 96 miljoen tot USD 68 miljoen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud