Koers Getronics stuikt ineen na tegenvallende resultaten

Automatiseerder Getronics gaat wereldwijd meer dan duizend voltijdsbanen schrappen. Daarmee wil het concern zijn kosten verlagen, zo liet het woensdag weten bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Het aandeel van het bedrijf sluit de dag af op 6,04 euro, dat is een verlies van 23,54 procent.

(tijd) Die halfjaarcijfers bleven ook onder de verwachtingen. Getronics heeft over het eerste halfjaar een resultaat voor rente, belastingen, amortisatie van goodwill en eenmalige posten (EBITAE) gerapporteerd van 34 miljoen euro. De omzet beliep 1,342 miljard euro. Dat meldt de IT-dienstverlener woensdag voorbeurs in een persbericht. De EBITAE-marge is beland op circa 2,5%, zo blijkt uit Betten-berekeningen.

Analisten waren gemiddeld uitgegaan van een EBITAE-resultaat van 39 miljoen euro bij een gemiddelde omzet van 1,329 miljard euro. Dit impliceerde volgens calculaties een EBITAE-marge van zo'n 2,9%.

Mede door een eenmalige post is het nettoverlies in het eerste halfjaar beland op 41 miljoen euro, terwijl analisten gemiddeld dachten aan zo'n 50 miljoen euro negatief. Exclusief Italie en reorganisatie- en opstartkosten bedroeg de winst in de verslagperiode echter 16 miljoen euro.

Getronics gaf tijdens een update in mei 2006 geen cijfers af over de winstgevendheid in het eerste kwartaal. Nu blijkt dat het EBITAE toen 11 miljoen euro bedroeg. Het IT-bedrijf realiseerde in de eerste drie maanden van dit jaar een totale omzet van 658 miljoen euro, zo werd eerder bekend.

Op het moment van de trading update voldeed Getronics niet aan de bankconvenanten, door de cijfers over 2005. Na de verkoop van de Italiaanse activiteiten werd dat probleem opgelost. In het tweede kwartaal werden ook activiteiten in Oostenrijk, Tsjechie, Slowakije en Polen van de hand gedaan.

Getronics is nog steeds bezig met de verkoop van de salaristak PinkRoccade HR Services. Verder kondigt het bedrijf een wereldwijde reorganisatie aan waarbij ruim 1.000 banen worden geschrapt.

De IT-dienstverlener gaat voor 2006 uit van een EBITAE-marge van 3-4% en een omzet van 2,6 miljard euro. De herstructureringen moeten jaarlijks minimaal 1% gaan bijdragen aan de EBITAE-marge.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud