Koersval ondermijnt Bel20-zitje Telenet

(tijd) - De kans dat Telenet op 1 maart 2006 zijn intrede maakt in de Bel20 is door het gemiste beursdebuut kleiner geworden. Bij de slotkoers van gisterenavond bedroeg de beurswaarde van de telecom- en televisiegroep, aangepast voor free float, 966 miljoen euro. De free float is het percentage vrij verhandelbare aandelen. Bij Telenet bedraagt dat percentage net geen 50 procent.

Volgens het Bel20-reglement kan een aandeel bij de jaarlijkse herziening in de Belgische beursgraadmeter, als de beurswaarde volgens free float minstens 300.000 keer de Bel20-stand bedraagt. De eerstvolgende jaarlijkse herziening wordt op 1 maart 2006 doorgevoerd, op basis van de koersen op 30 december. Bij de huidige Bel20-koers vereist een indexzitje een beurswaarde van precies 1 miljard euro. Bij de intekenprijs van 21 euro was Telenet nog voldoende groot, bij de slotkoers van dinsdag was dat niet langer het geval.

Dat betekent uiteraard niet dat Telenet kansloos is voor een Bel20-zitje. Bij een onveranderde Bel20-notering volstond een koersherstel tot 19,79 euro opdat Telenet toch in de Brusselse beursgraadmeter kan. Ook bij een onveranderde Telenet-koers kan opname in de Bel20 nog, maar dan moet de Bel20 tegen eind december wel tot 3.220 punten wegglijden. Beide scenario's vereisen dus dat Telenet het tot eind dit jaar relatief beter doet dan de Bel20.

Door de koersval behoort Telenet bij de slotkoers van dinsdagavond net niet tot de toptwintig van grootste Belgische beursgenoteerde bedrijven. Beleggers waarderen de telecom- en televisiegroep op 1,93 miljard euro, op basis van het totaal aantal uitstaande aandelen. Daarmee is Telenet kleiner dan Umicore (2,26 miljard euro), maar groter dan Elia (1,51 miljard euro) of Bekaert (1,50 miljard euro). KVS

23984097

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud