Koramic en Wienerberger sluiten joint venture in dakpannen

(tijd-nieuwslijn) - De Belgische producent van bouwmaterialen Koramic gaat zijn activiteiten op het gebied van dakpannen onderbrengen in een joint venture met de Oostenrijkse baksteenreus Wienerberger. Koramic heeft de bedoeling zich in een tweede fase uit dat samenwerkingsverband terug te trekken. Daarnaast maakte Koramic bekend dat zijn betonafdeling in Polen het bedrijf Hofmann Wroclaw overneemt.

De vorming van een joint venture in dakpannen gebeurt naar het voorbeeld van wat Koramic in 1996 met zijn baksteenactiviteiten (Terca) deed. Koramic werd hierdoor een van de referentie-aandeelhouders van Wienerberger. Op dat ogenblik was reeds voorzien dat Koramic ook zijn dakpanproductie mettertijd zou inbrengen in de Oostenrijkse groep. Die operatie zou gekoppeld worden aan de overname van het belang van Bank Austria in Wienerberger.

Door de slechte evolutie van de kapitaalmarkt liet Koramic in augustus 2002 deze strategie varen. De verdere bundeling van de klei-activiteiten gaat niettemin door en gebeurt in twee fasen. In de eerste fase worden de dakpanactiviteiten van Koramic, bekend als Koramic Roofing, gerund als een stand-alone vennootschap via een 50/50 joint venture tussen Koramic en Wienerberger. In een tweede fase zal Koramic zich uit deze joint venture terugtrekken. De verkoop van zijn 50%-belang aan Wienerberger zou EUR 211,5 miljoen opleveren en "op een schuldenvrije basis" gebeuren, zegt Koramic in een persbericht.

BDI, de betonafdeling van Koramic, heeft in Polen het bedrijf Hofmann Wroclaw overgenomen. Hofmann Wroclaw is de marktleider in betonproducten in het zuidwesten van het land. In augustus 2002 deed BDI reeds een eerste overname in Polen. Dan lijfde Koramic er Interbet. in. Met Hofmann Wroclaw wordt de Belgische groep nu eigenaar van "een volledig nieuwe productie-eenheid", die in 2002 een omzet van EUR 12 miljoen zou realiseren. Hoeveel Koramic voor Hofmann Wroclaw neertelt, is niet meegedeeld.

KL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud