Advertentie

KPMG betaalt 94 miljoen voor schikking LHSP

(tijd) - Het Belgische kantoor KPMG Bedrijfsrevisoren en het Amerikaanse zusterbedrijf KPMG LLP zijn bereid een bedrag van 115 miljoen dollar (93,6 miljoen euro) te betalen voor een minnelijke schikking in de gezamenlijke juridische procedure van voormalige aandeelhouders van Lernout & Hauspie Speech Products in de VS. KPMG benadrukt dat de betaling geen enkele schuldbekentenis inhoudt. Dat schrijft De Tijd.

De procedure, waarin KPMG is betrokken, is een zogenaamde Class Action Suit. Dergelijke procedure is typisch voor de VS. Die start op initiatief van advocaten die ergens bloed ruiken. Ze verzamelen mandaten van misnoegde beleggers die zich dan verenigen in een 'Class', een syndicaat. Als er ooit schadevergoedingen worden betaald, wordt de buit gedeeld: een deel voor de kantoren, een deel voor de gedupeerden.

In het geval van het Vlaamse technologiebedrijf Lernout & Hauspie Speech Products (LHSP) werd al in augustus 2000 een procedure gestart. Dat was kort na de eerste berichten over boekhoudkundige fraude bij LHSP.

Een van de meest geviseerde partijen was de bedrijfscommissaris van LHSP: KPMG. De leden van de Class dienden een vordering in van liefst 5 miljard dollar, het bedrag dat hun aandelen ooit waard waren geweest op de beurs. Het syndicaat en KPMG bereikten inmiddels een akkoord over een minnelijke schikking voor een bedrag van 115 miljoen dollar of 2,3 procent van de oorspronkelijke vordering. Het akkoord werd gisteren ter homologatie voorgelegd aan de US District Court van Boston.

Marketing- en communicatiedirecteur Jos Hermans van KPMG in België benadrukt dat de schikking geen schuldbekentenis inhoudt. 'Wij ontkennen elke aantijging en verwerpen elke vorm van aansprakelijkheid in het dossier-LHSP', zegt Hermans. 'Dergelijke Class Action Suit is een juridische uitputtingslag die in de VS heel veel geld kost, veel tijd rooft en schade blijft aanbrengen aan ons imago.'

Het is een van de grootste schikkingen met een commissaris. Vorig jaar betaalde KPMG in de VS 200 miljoen dollar voor de schikking van twee andere zaken. RDW

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud