KPN gaat drastisch in de kosten snijden - update

(tijd-nieuwslijn) - De Nederlandse telecomgroep KPN gaat de komende jaren drastisch snijden in de kosten om concurrerend te blijven. Overnames hebben in die periode geen prioriteit. Dat zegt financieel bestuurder Marcel Smits van KPN tegen het Financieele Dagblad. De telecomgroep kondigde maandag ook aan zijn belang van 17,7 procent in Infonet Services Corporation te verkopen aan British Telecom (BT) voor 170 miljoen dollar, of 2,06 dollar per aandeel.

Smits doet zijn uitlatingen in een vraaggesprek met de zakenkrant. Bij het vinden van nieuwe diensten en kostenbesparingen denkt de financiële topman bijvoorbeeld aan diensten waarbij gebruik wordt gemaakt van het internetprotocol. 'IP-telefonie levert meer functionaliteit tegen lagere kosten', aldus Smits. 'Maar dat lukt alleen als ons netwerk goedkoper wordt.'

Ook moet het Nederlandse telecomconcern zich niet beperken tot het louter aanbieden van communicatieverbindingen, stelt hij. Smits denkt daarbij aan alles-in-eendiensten met toegevoegde waarde, zoals dataopslag en -beveiliging, softwaretoepassingen en netwerkbeheer op afstand. Daarmee treedt KPN op een terrein dat traditioneel wordt bevolkt door IT-dienstverleners zoals IBM, Oracle en Getronics.

KPN kondigde maandag ook aan dat het zijn belang van 17,7 procent in Infonet Services Corporation zal verkopen aan British Telecom (BT) voor 170 miljoen dollar, of zo'n 2,06 dollar per aandeel. Andere aandeelhouders van Infonet Services zijn Swisscom, KDDI Corporation, Telefónica, TeliaSonera en Telstra Corportation. Volgens KPN verkopen ook die bedrijven hun aandelen in Infonet aan British Telecom. De transactie zou in het eerste kwartaal van 2005 worden afgerond.

Infonet sloot vrijdag op 2,07 dollar op de New York Stock Exchange, 6,2 procent hoger dan het slot van donderdag. Het bedrijf is sinds december 1999 beursgenoteerd. Infonet kondigde in maart 2001 al aan op zoek te zijn naar een koper voor haar activiteiten. KPN zelf is sinds augustus 2001 op zoek naar een koper voor zijn belang.

Bij de beursgang van Infonet in december 1999 was het belang van KPN 1,78 miljard dollar waard. KPN kreeg het belang in handen door de verkoop van de overgebleven activiteiten van de mislukte AT&T-Unisource joint venture aan Infonet in april 1999.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud