KPN in zee met Amerikaans telecombedrijf

KPN brengt zijn internationale activiteiten op het gebied van het afleveren en doorgeleiden van telecomverkeer onder bij de Amerikaanse onderneming iBasis. Het Nederlandse telecomconcern krijgt in ruil daarvoor een belang van 51 procent in het nieuwe bedrijf. Dit heeft KPN woensdag bekendgemaakt.

(belga) Met een gezamenlijke omzet van 1,1 miljard dollar (872 miljoen euro) gaan beide bedrijven naar eigen zeggen behoren tot de topvijf van aanbieders van spraakdiensten aan andere telecombedrijven. Nu staan ze beide nog buiten de toptien. KPN en iBasis verwachten de fusie voor eind dit jaar af te ronden.

"Het gaat om activiteiten met smalle marges. Schaalgrootte is daarom belangrijk", zo verklaarde een woordvoerder van KPN de transactie. Op de middellange termijn wordt gemikt op meer dan 10 miljoen dollar (8 miljoen euro) aan kostenbesparingen.

Beide partijen hebben ook afgesproken dat KPN de zittende aandeelhouders van iBasis 55 miljoen dollar (44 miljoen euro) betaalt omdat het Amerikaanse bedrijf hoger is gewaardeerd en veel harder groeit dan KPN. IBasis beschikt daarnaast al over een geavanceerd op internet gebaseerd platform voor het telecomverkeer en heeft daarmee klanten als Yahoo en Skype aan zich weten te binden. KPN investeert nu fors in deze technologie.

Bij de KPN-tak werken tachtig mensen, bij iBasis 230. De woordvoerder kon nog niet zeggen of de fusie gevolgen heeft voor het personeel. KPN levert twee van de zeven bestuurders en zal twee kandidaten voordragen voor de post van onafhankelijk bestuurder.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud