KPN investeert 100 miljoen in UMTS-netwerk Base

(belga/tijd-nieuwslijn) - De Belgische telecomoperator Base kan op de steun blijven rekenen van de hoofdaandeelhouder KPN. Tot eind 2005 investeert het Nederlandse telecomconcern minimaal 100 miljoen euro in het UMTS-netwerk van Base. Dat heeft een woordvoerder gezegd. Ondertussen heeft het personeel van Base volgens de vakbonden het sociaal plan aanvaard maar volgens de christelijke vakbond zitten de sociale onderhandelingen niettemin in het slop.

Als kleinste speler op de Belgische markt moet Base opboksen tegen Mobistar en Proximus. Vorig jaar sprong KPN al in de bres voor zijn dochter, die toen een kapitaalsondersteuning van 600 miljoen euro kreeg. Hierdoor kon het Belgische bedrijf de verliezen aanzuiveren en werd het eigen vermogen weer positief.

Bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer van KPN sluit niet uit dat de investering in het Belgische UMTS-netwerk voor snelle mobiele verbindingen oploopt tot 300 miljoen euro. De hoogte van KPN's financiële steun is volgens een woordvoerder 'direct verbonden met de resultaten van Base. Als we goed presteren, valt er te praten over meer geld'.

Hoewel Base in het laatste kwartaal van 2003 91.000 nieuwe klanten binnenhaalde, lijdt het bedrijf nog altijd verlies. 'We willen dat Base winstgevend wordt', zei de woordvoerder.

Het personeel van Base aanvaardde ondertussen het sociaal plan dat de vakbonden en de directie hebben uitgewerkt naar aanleiding van de beslissing van moederbedrijf KPN om 200 banen te schrappen bij een reorganisatie van de Belgische dochter. Dat meldden de vakbonden. 84% van de 516 personeelsleden die de vergaderingen over het sociaal plan bijwoonden, stemde in met het plan. Verwacht wordt dat de directie vanaf de tweede helft van mei de ontslagen doorvoert. In totaal werken er ongeveer 930 mensen bij BASE. Om de groeistrategie verder te kunnen implementeren, wil Base zich alleen nog op zijn kernactiviteiten concentreren.

Volgens vakbondsman Ben Deboignies (LBC) zitten de sociale onderhandelingen in het slop. 'Vandaag wil de directie de informatie- en consultatiefase enkel afsluiten als de vakbonden een papier ondertekenen waarin ze erkennen dat de procedure-Renault die het collectief ontslag regelt correct werd gevolgd', aldus de vakbondsman. De christelijke vakbond LBC weigert te tekenen. 'We willen niet het risico nemen om achteraf aansprakelijk te worden gesteld als een werknemer klacht indient tegen het niet correct naleven van de procedure Renault.' De liberale bond zou het papier wel willen ondertekenen, maar voor de directie volstaat dat niet. Op die manier zit het hele dossier opnieuw geblokkeerd.

De directie bij Base is 'verontwaardigd' over de uitlatingen van de LBC met betrekking tot de sociale onderhandelingen binnen het bedrijf. Volgens de directie ligt de christelijke vakbond dwars en niet omgekeerd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud