Kwartaalwinst Arcelor veel beter dan verwacht

(tijd-nieuwslijn) - De Luxemburgse staalgroep Arcelor heeft over het derde kwartaal van 2004 een nettowinst behaald van 629 miljoen euro, tegen 101 miljoen euro een jaar eerder. Dat is ruim beter dan analisten hadden verwacht. Per aandeel realiseerde Arcelor een winst van 1,09 euro, tegen 21 eurocent een jaar eerder.

De omzet in het derde kwartaal steeg tot 7,152 miljard euro, vergeleken met 5,869 miljard euro vorig jaar. De omzet werd omhoog geholpen door een stijging van de staalprijzen, maar ook door hogere verscheepte volumes vlak koolstofstaal.

Het operationeel resultaat kwam in het derde kwartaal uit op 835 miljoen euro, een jaar eerder was dat nog 169 miljoen euro. De ebitda steeg van 416 miljoen euro naar 1,098 miljard euro.

De wereldwijde consumptie van staal blijft groeien aan een stevige snelheid, gedreven door een voortdurend sterke vraag uit China. Het resultaat van Arcelor werd vooral beïnvloed door lang koolstofstaal en de distributiesectoren. De prijssstijgingen over de eerste negen maanden van 2004 voor vlak koolstofstaal en de constante prijzen in de contractactiviteiten compenseerden nauwelijks de gestegen grondstoffen en energielasten. Daarom zijn de margeverbeteringen voornamelijk te danken aan betere operationele prestaties en een aanhoudende implementatie van synergieën, aldus het persbericht.

Over de eerste negen maanden van 2004 kwam de nettowinst uit op 1,494 miljard euro, tegen 559 miljard euro een jaar eerder. De omzet bedroeg 21,7 miljard euro, een jaar eerder was dat 19,4 miljard euro. Het operationele resultaat over de eerste negen maanden kwam uit op 2,072 miljard euro, vergeleken met 914 miljard euro een jaar eerder.

Arcelor zal vanaf het vierde kwartaal van 2004 de Braziliaanse divisie CST (vlak koolstofstaal) consolideren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud