Kwartaalwinst DaimlerChrysler zakt 37 procent

DaimlerChrysler, de op vier na grootste autofabrikant ter wereld, heeft in het derde kwartaal van 2006 een nettowinst behaald van 541 miljoen euro. Dat is een daling van 36,7 procent ten opzichte van 855 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

(tijd) De winst per aandeel daalde van 0,84 tot 0,53 euro.

Ook de operationele winst liep terug: van 1,84 miljard euro naar 892 miljoen euro. Het bedrijf stelt dat de voortzetting van de 'erg positieve winstontwikkeling' bij Mercedes Car Group, de duidelijke stijging van de operationele winst bij de Truck-groep en de operationele resultaten van Financial Services slechts ten dele het verlies van de Amerikaanse Chrysler-groep konden compenseren.

Toch ligt de operationele winst in het kwartaal boven de gemiddelde verwachting van analisten, die - na twee winstwaarschuwingen van het bedrijf - rekenden op 539 miljoen euro. De omzet DaimlerChrysler daalde in het afgelopen kwartaal met 7,9 procent tot 35,2 miljoen euro.

Chrysler Group boekte in het derde kwartaal een operationeel verlies van 1,164 miljard euro, vergeleken met een operationele winst van 310 miljoen euro in de vergelijkbare periode vorig jaar. Het operationele verlies van deze groep is vooral het gevolg van een daling van de wereldwijde fabrieksverkopen, een ongunstige verschuiving in de product- en marktsamenstelling en negatieve prijseffecten.

'Deze factoren reflecteren een voortdurend moeilijke marktomgeving in de VS aangezien Chrysler Group te maken kreeg met toegenomen voorraadniveaus ten opzichte van het vorige kwartaal, een verschuiving in de consumentenvraag richting kleinere voertuigen vanwege hoge benzinekosten en toegenomen rentetarieven', aldus het concern.

In september verlaagde DaimlerCrysler zijn winstverwachting voor dit jaar vanwege het groter dan verwachte kwartaalverlies in het derde kwartaal bij Chrysler. De nieuwe verwachting voor de operationele winst is 5 miljard euro. Het bedrijf stelt vandaag deze verwachting te handhaven, hoewel het nu aaneemt dat de winstbijdrage van EADS 0,2 miljard euro lager zal zijn dan verwacht vanwege de vertraging in de levering van de Airbus A380.

'DaimlerChrysler handhaaft deze winstdoelstelling op basis van erg positieve ontwikkelingen bij Mercedes Car Group, Truck Group en Financial Services.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud