Lakshmi Mittal geeft garanties

(tijd) - Lakshmi Mittal, de topman van Mittal Steel, gaf gisteren tijdens een onderhoud met Guy Verhofstadt, Yves Leterme en Elio Di Rupo garanties als hij het voor het zeggen krijgt in de Belgische vestigingen van Arcelor. Dat liet de Vlaamse minister-president Leterme na afloop weten. Wat die garanties inhouden, zei hij niet. België bekijkt de overnamestrijd tussen Mittal Steel en Arcelor met de nodige rationaliteit, was de boodschap van premier Guy Verhofstadt.

Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V, links op de foto), federaal premier Guy Verhofstadt (VLD, midden) en Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) gaven een persconferentie na afloop van de meeting met Lakshmi Mittal. (foto: belga)

Premier Guy Verhofstadt (VLD), de Vlaamse minister-president, Yves Leterme (CD&V), en de Waalse minister-president, Elio Di Rupo (PS), ontmoetten gisteren de hoofdrolspelers in de overnamestrijd tussen de staalbedrijven Arcelor en Mittal Steel. Na afloop van de gesprekken zei Verhofstadt dat hij en zijn collega's van de Vlaamse en de Waalse regering de beide staalbedrijven om hun medewerking verzocht hebben om hun industriële project te kunnen bekijken en objectief te analyseren.

De eerste minister benadrukte het belang van een 'rationele benadering'. Er zal worden nagegaan wat de effecten kunnen zijn op de werkgelegenheid, de productie, investeringen, en onderzoek en ontwikkeling. Drie investeringsbanken werden aangezocht om de regering daarin met advies bij te staan. Woensdag wordt beslist met welke bank de regering in zee gaat.

Volgens Leterme heeft Lakshmi Mittal alvast garanties gegeven. Details werden niet gegeven. Voor Vlaanderen is het van belang dat verder wordt geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Daarom ook heeft Vlaanderen geïnvesteerd in het staalkenniscentrum Ocas bij Sidmar.

Mittal zet ook elders in Europa zijn charmeoffensief voort. Volgens de Duitse krant Tagesspiegel zoekt de Indiase staalondernemer steun bij de werknemers van Arcelor. In de loop van de week zou een ontmoeting gepland zijn met de Duitse vakbond IG Metall. Mittal zou het onder meer gehad hebben over inspraak en zekerheid voor de Duitse Arcelor-vestigingen.

Mittal lijkt er ook in te slagen het Franse verzet te breken. De Franse regering ging gisteren door op haar vrijdag ingezette mildere toon. 'Ik ben voor, noch tegen deze operatie', zei de Franse minister van Financiën, Thierry Breton. Vrijdag had de bewindsman zijn kritiek op het overnamebod van Mittal Steel al gematigd door te benadrukken dat uiteindelijk de aandeelhouders beslissen of de overname van Arcelor door Mittal Steel doorgaat. De Franse staat heeft geen aandelen in Arcelor, maar reageerde aanvankelijk zeer negatief op het voornemen van Mittal Steel. WVDV/BaK

24613538

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud