Leasinvest investeert dit jaar nog 40 mln euro

(tijd-nieuwslijn) - De vastgoedbevak Leasinvest Real Estate hoopt dit jaar nog voor 40 miljoen euro aan vastgoedaankopen af te sluiten in het Brusselse CBD (Central Business District). De bevak ziet de eerste tekenen van herstel in de vastgoedmarkt. Dat werd gezegd op een persconferentie naar aanleiding van de algemene vergadering.

Leasinvest staat al een tijdje aan de zijlijn als vastgoedkoper omdat het geen geschikte panden vindt. In juli kondigde de bevak aan dat Axa voor 60 miljoen euro aandelen gaat kopen, wat via de schuldhefboom 120 miljoen euro aan extra investeringen betekent. Leasinvest zou volgens Jean-Louis Appelmans, gedelegeerd bestuurder van de bevak, voor 40 miljoen euro aan aankopen op tafel hebben liggen. Het gaat om meerdere gebouwen in de CBD. De transacties moeten normaal voor het jaareinde afgerond zijn.

"Er is heel veel concurrentie op de Brusselse vastgoedmarkt. Wij willen op onze aankopen een rendement van 6,6% halen. Duitse en grote andere institutionele fondsen zijn tevreden met 4 tot 5%, wij doen aan die prijzenslag niet mee. Wij mikken op eerder kleinere, kwalitatieve gebouwen. We proberen dankzij onze goede contacten bij de makelaars en de kennis van de markt interessante projecten te vinden."

Leasinvest Real Estate is voorzichtig positief over de vooruitzichten in de markt. "Er was twee jaar aan een stuk geen bijkomende vraag. We merken nu dat bestaande klanten in sommige gevallen extra leeggekomen ruimtes willen opnemen. Dat toont dat het ergste achter de rug is", zegt Michel Van Geyte, verkoopsmanager bij Leasinvest. Appelmans verwacht pas tegen eind 2005 een defintief herstel van de markt.

Leasinvest Real Estate doet het met een bezettingsgraad van 94,1% een stuk beter dan de andere kantoorbevaks. "Wij berekenen die bezettingsgraad dan nog conservatier dan de andere bevaks want we houden rekening met de volledige oppervlakte. Andere bevaks sluiten de oppervlaktes in renovatie uit de berekening van de bezettingsgraad. In de echte moeilijke zones zoals rond Zaventem hebben we vooral semi-industriele panden, die minder onderhevig zijn aan de conjunctuur", zegt Appelmans.

Van Geyte vreest dat de problemen in die regio wel nog niet van de baan zijn. "Als het in de Zaventemse kantoormarkt wat beter gaat, zullen de promotoren opnieuw beginnen bouwen, want er kan volgens het Structuurplan Vlaanderen voor 200.000 tot 300.000 m2 bijkomende kantoren in Zaventem alleen gezet worden. De bestaande kantoren zullen hevige concurrentie ondervinden van die nieuwe projecten. Volgens mij zal er in die markt altijd een overaanbod zijn", zegt Van Geyte.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud