Leiding Artwork Systems verdacht van belastingontduiking

De drie oprichters van de groep Artwork Systems, Peter en Bart Denoo en Guido Van der Schueren worden verdacht een systeem te hebben opgezet om geen roerende voorheffing te moeten betalen op dividenduitkeringen van hun buitenlandse patrimoniumvennootschappen. De tenlasteleggingen luiden: valsheid in geschrifte en witwassen.

Het onderzoek startte in april 2001. Toen voerde het gerecht huiszoekingen uit op het bedrijf en bij de drie toplui. De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) bracht de bal aan het rollen. De BBI meende dat de oprichters belastingen ontdoken door bij de beursgang in december 1996 aandelen van Artwork Systems tegen de nettowaarde en niet de marktwaarde aan de holding Artwork Systems Group te verkopen. De BBI vorderde hiervoor 58,1 miljoen euro, een boete van 10 procent inbegrepen.

In december vorig jaar betaalde Artwork Systems de fiscus 12 miljoen euro. Met die schikking maakte de groep een einde aan het burgerrechterlijk geschil. Het openbaar ministerie ging verder met zijn strafonderzoek en ronde enkele dagen geleden zijn eindvordering af. Het parket meent dat er niet voldoende bezwarende elementen overblijven om aan de raadkamer te vragen de drie oprichters door te verwijzen naar de strafrechter.

De drie oprichters en de juridisch adviseur worden verdacht van schriftvervalsing, gebruik van valse stukken en witwassen, met als bedoeling de belastingen te ontduiken. Dat gold zowel voor de vennootschappen Graphicus, Abacus en de beursgenoteerde Artwork Systems Group. De holdings Graphicus en Abacus zijn in handen van de broers Denoo en Van der Schueren.

21174691

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud