'Liefst oplossing voor B-Cargo binnen NMBS'

De spoorwegmaatschappij NMBS werkt aan een reddingsplan voor haar vrachtafdeling B-Cargo, die al jaren verlieslatend is en zwaar lijdt onder de crisis. Er zijn "enkele honderden" werknemers structureel op overschot, zo heeft Marc Descheemaecker, de CEO van de NMBS, vrijdag gezegd. Maandag stelt de directie haar plannen voor aan de vakbonden.

(belga) - Descheemaecker is er voorstander van om B-Cargo te saneren binnen de NMBS. "Dat moet gebeuren op een correcte en humane manier", luidde het.

Er zijn bij B-Cargo "enkele honderden" mensen te veel op een termijn van drie of vier jaar, zei Descheemaecker nog. Zij zouden herschikt of omgeschoold kunnen worden binnen de NMBS-Groep, want bijvoorbeeld infrastructuurbeheerder Infrabel heeft moeite om bepaalde functies in te vullen.

Maandag zal het reddingsplan in detail voorgelegd worden aan de vakbonden. Als een akkoord niet mogelijk is, dan zal er naar "alternatieve oplossingen" gezocht moeten worden, zei Descheemaecker nog.

ACV-Transcom eist alvast "een optimaal behoud van de werkzekerheid binnen de cargoactiviteiten en de onmiddellijk hieraan gebonden nevenactiviteiten". De spoorvakbond zal de resultaten van het overleg in mei evalueren "waarna een passende syndicale strategie zal worden uitgewerkt".

De vakbond besluit: "ACV-Transcom zal nooit aanvaarden dat het personeel het gelag betaalt en geeft alle verantwoordelijken, zowel op politiek als op bedrijfsniveau, nu al een ernstige waarschuwing".

B-Cargo heeft sinds november vorig jaar zwaar te lijden onder de economische crisis, met omzetdalingen tot gevolg die konden oplopen tot 50 procent voor bepaalde markten, aldus Descheemaecker. Over heel 2008 daalde de omzet van B-Cargo met meer dan 10 procent en leed de vrachtafdeling van de NMBS een verlies van 85,5 miljoen euro.

"Sinds het begin van 2009 is de activiteitendaling gestabiliseerd op ongeveer twee derde van vorig jaar", zei Descheemaecker nog. De NMBS-topman verwacht voor 2009 een nog groter verlies bij B-Cargo.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud