Loterij betaalt ontslagpremie Karel Vinck

(tijd) - De Nationale Loterij moet subsidies betalen aan organisaties die ex-NMBS-topman Karel Vinck 'na aan het hart liggen'. Dat gebeurt in het kader van zijn opzeggingsvergoeding. Zo gaat er al 50.000 euro Loterij-geld naar de Vlerick School. 'Het is de eerste keer dat Loterij-subsidies worden gebruikt om een ontslagpremie uit te betalen', stelt Loterij-baas Emiel Vandenbosch. 'Maar dit is ons opgelegd door de vroegere minister van Overheidsbedrijven, Johan Vande Lanotte (sp.a)', benadrukt hij in De Tijd.

Karel Vinck, de voormalige topman van de spoorwegen. (foto: belga)

De redactie van de krant kon de hand leggen op een nota van het subsidiecomité van de Loterij. Het gaat om een verslag van een vergadering op 13 september 2005. Daarin staat dat de Loterij voor 50.000 euro subsidies toekent aan de Vlerick Leuven Gent Managementschool, en nog eens 20.000 euro aan de 'Fédération des Restos du Coeur'. 'Tijdens de vergadering merkte de gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij (Vandenbosch, red.) op dat het slechts gaat om twee van meerdere subsidiedossiers die deel uitmaken van de opzegvergoeding van Vinck', staat in de nota.

Vandenbosch bevestigt de informatie. 'Beide dossiers maken deel uit van een eerste reeks subsidies die we onderzoeken in het kader van Vincks opzegvergoeding. Het gaat om 140.000 euro.'

'Let op, wij fungeren enkel als 'instrument'. Als Vinck de premie zelf aan die goede doelen had moeten schenken, had hij daarvoor belastingen moeten betalen', legt Vandenbosch de procedure uit.

Karel Vinck stapte op 31 januari op als topman van de NMBS. Hij bevestigt dat hij bij zijn vertrek gevraagd heeft zijn opzegvergoeding te schenken aan organisaties die hij genegen is. 'Op mijn verlanglijst staan inderdaad ook Vlerick en Restos du Coeur. Maar het exacte bedrag van mijn vergoeding is nog niet vastgelegd. Dat moest het vroegere kabinet Vande Lanotte nog doen. Ik wacht daar nu al zes maanden op. Dat is de politieke bureaucratie, zeker?', vertelt Vinck. 'Maar van de constructie via de Loterij ben ik niet op de hoogte', stelt hij.

'Vinck heeft geen zaken met de manier waarop wij die vergoeding uitbetalen', vindt Jannie Haek, de huidige topman van de NMBS en tegelijk regeringscommissaris bij de Loterij. 'De schenkingen die niet passen in de maatschappelijke opdracht van de NMBS, proberen we te betalen via andere 'stakeholders' die we kennen. Maar de Loterij moet de dossiers onafhankelijk op hun mérites onderzoeken', stelt de ex-kabinetschef van Vande Lanotte.

LB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud