Lotus ziet moeilijke eerstejaarhelft, maar bevestigt verwachtingen

(tijd-nieuwslijn) - Koekjes- en wafelproducent Lotus Bakeries verwacht dat de resultaten over de eerste helft van 2002 niet goed zullen zijn. Toch gelooft gedelegeerd bestuurder Karel Boone dat de verwachtingen voor het volledige boekjaar kunnen gehaald worden. Boone gaf vrijdagochtend een persconferentie.

"Na het eerste kwartaal zien we geen enkele reden om te zeggen dat we onze omzetverwachting niet zullen halen. Hopelijk zet deze trend zich door over het volledige boekjaar. We hebben echter alle reden om dat te denken", aldus Boone. Bij de publicatie van de resultaten over 2001 had Lotus Bakeries het over een interne omzetgroei van 5% en nettowinst van EUR 3 miljoen voor 2002. De volledige consolidatie van Interwaffles moet een omzetgroei van 8 tot 9% mogelijk maken. Op het niveau van de cashflow tipt Lotus op EUR 12,5 miljoen.

Het boekjaar 2001 werd afgesloten met een verlies van EUR 4,4 miljoen. De resultaten over het boekjaar 2001 werden negatief beinvloed door een geringe omzetstijging als gevolg van de omschakeling naar het Lotus-merk en door de verliezen bij Interwaffles en de fabriek in Turnhout. Deze twee laatste elementen liggen meteen ook aan de basis van de waarschuwing die Boone meegaf voor de eerste jaarhelft. "We hebben wel maatregelen genomen, maar je mag niet vergeten dat in de eerste maanden van 2002 Turnout nog voor verlies zorgt en de fabriek in Courcelles (Interwaffles) nog niet de extra capaciteit kreeg, dat zal pas in de tweede jaarhelft gebeuren", aldus de Lotus-topman die onderstreepte dat 2002 een moeilijk jaar wordt. "Het is vandaag moeilijk omdat het een moeilijke sector is. Maar goed, welke is gemakkelijk". Boone wees op de forse prijsdruk, onder meer afkomstig van grote aankooporganisaties zoals die van Carrefour.

De invoering van het eenheidsmerk Lotus, samen met de invoering het het SAP-systeem één van de kernfeiten over 2001, had over het voorbije boekjaar een verlammend effect op de verkoopcijfers. "Door de invoering van de nieuwe naam verloren we een stuk commerciele dynamiek", zo verklaarde Boone deze evolutie. Over de maand december werd die dynamiek weer hervat en was er een zichtbaar effect op de verkoop.

Veel tijd en geld investeerde Lotus dit en vorig boekjaar ook in Interwaffles. Eerder dit jaar verwierf de groep uit Lembeke de volledige controle over Interwaffles en maakte bij die gelegenheid schoon schip in de wafeldivisie. Naast Interwaffles produceerde Lotus op dat moment immers ook nog wafels in Meise en Turnhout. In deze laatste fabriek gebeurde dit met een te laag volume en bovendien was de productie niet geautomatiseerd. Er werd beslist de fabriek in Turnhout te sluiten en de productie naar Interwaffles te verhuizen. Na deze operatie beschikt Lotus naar eigen zeggen over "twee performante fabrieken met goede bezetting". Dit neemt echter niet weg dat de resultaten over de eerste maanden van 2002 nog negatief zullen beinvloed worden door de verliezen in Turnhout en bij Interwaffles. Deze rode cijfers zullen ten dele door negatieve consolidatieverschillen gecompenseerd worden.

Steven Vandenbroeke

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud