LSG kruipt uit rode cijfers

(tijd-nieuwslijn) - Laundry Systems Group (LSG), de Belgisch-Deense producent van industriële en commerciële wassystemen, slaagde er over 2003 in uit de rode cijfers te blijven. Terwijl 2002 nog afgesloten werd met een netto groepsverlies van 2 miljoen euro, boekte LSG over 2003 een winst van 1,1 miljoen euro. De groep doet daarmee beter dan de verwachting van 0,8 miljoen tot 0,9 miljoen euro die door twee analisten naar voren werd geschoven.

Ook op het niveau van de bedrijfswinst deed de groep het een stuk beter dan de verwachting, zowel die van de groep zelf als die van de analisten. De groep schoof zelf ongeveer EUR 7 miljoen naar voren, maar uiteindelijk werd het EUR 9,2 miljoen. Geert Smet van De Belegger had op EUR 8 miljoen gerekend en Mark Gevens van Petercam op EUR 7,6 miljoen. Over 2002 boekte LSG een bedrijfswinst van EUR 5,9 miljoen. De bedrijfsresultaatmarge steeg van 3% naar 4,6%. De bedrijfskasstroom steeg van EUR 12,9 miljoen tot EUR 16,7 miljoen.

De omzet steeg van EUR 195,2 miljoen tot EUR 200,5 miljoen en is daarmee in lijn met de verwachting. De omzet is voor EUR 72,5 miljoen afkomstig van de divisie Commercial Laundry (CLD), een toename met 4,1%. De toename in de divisie Heavy Duty Laundry (HDLD) bedroeg 1,9% tot EUR 128 miljoen. "Tegen constante wisselkoersen kwam de omzet over 2003 op EUR 218 miljoen tot EUR 220 miljoen uit, hetzelfde niveau als het recordjaar 2000 en dat ondanks de sluiting van enkele fabrieken", legt gedelegeerd bestuurder Jesper Jensen uit. Ten opzichte van 2002 zou de omzet exclusief het dollareffect gestegen zijn tot USD 215 miljoen.

De impact van de dollar liet zich ook op het niveau van de bedrijfswinst gevoelen. Tegen constante wisselkoersen zou die EUR 3,4 miljoen hoger uitgekomen zijn dan de huidige EUR 9,2 miljoen of een toename met 115%. "De dollar is momenteel onze belangrijkste concurrent", legt Jensen uit. Om het effect van de dollarfluctuaties op te vangen verfijnde LSG zijn indekkingsstrategie. Niet alleen wordt de waarde van alle uitstaande orders tegen wisselkoersschommelingen ingedekt, ook de helft van de budgetten worden ingedekt.

Op het niveau van de verschillende divisies bedroeg de bedrijfswinst voor CLD EUR 5 miljoen, tegenover EUR 3,1 miljoen een jaar eerder. Bij HDLD steeg de bedrijfswinst van EUR 2,8 miljoen tot EUR 4,2 miljoen.

Het financieel resultaat verbeterde van een verlies van EUR 7,8 miljoen tot een verlies van EUR 6 miljoen. Deze daling was vooral toe te schrijven aan de verminderde rentelasten, een gevolg van de verbeterde schuldpositie. Over 2003 daalde de netto financiele schuld van EUR 44,1 miljoen tot EUR 31,9 miljoen, een daling met 27,6%.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud