Lufthansa wil Swiss overnemen

(tijd) - De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa wil sectorgenoot en concurrent Swiss International Air Lines inlijven. De twee hebben dat zondag in een gezamenlijk communiqué bevestigd. De gesprekspartners hebben een 'ondernemingsmodel ontwikkeld dat nog het fiat moet krijgen van de aandeelhouders', luidt het.

Het merk 'Swiss' en de kern van het netwerk vanuit Zürich blijven behouden. Of de opvolger van Swissair en Crossair ook als aparte maatschappij in leven blijft, is onzeker. Als de operatie succesvol wordt afgerond, gaat het om de op een na grootste overname in Europa, na de alliantie Air France-KLM. In omzet komt de combinatie LH-Swiss wereldwijd net achter AF-KLM.

Swiss boekte vorig jaar een verlies van 90 miljoen euro, het gecumuleerd tekort sinds de start van de luchtvaartmaatschappij begin 2002 komt daarmee op 1,2 miljard euro. Swiss heeft vier vijfden van zijn aanvangskapitaal verbrand. Ter vergelijking: SN Brussels Airlines, de opvolger van Sabena, heeft bij zijn derde verjaardag nog even veel liquiditeiten als in het begin.

De overheid heeft een belang van 32,5 procent in Swiss, institutionele beleggers de rest. Bij Swiss werken circa 7.900 mensen, bijna 5.000 minder dan drie jaar geleden maar volgens topman Christoph Franz nog 1.000 te veel. Wie blijft, zal minder verdienen. Swiss en SN Brussels werken samen op de routes tussen België en Zwitserland.

GUM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud