MAN wil fusie met Scania

De Duitse vrachtwagenproducent MAN heeft woensdag zijn belangstelling voor een fusie met de Zweedse sectorgenoot Scania bevestigd. Volgens analisten zou een bod van MAN tussen 10 miljard euro en 12 miljard euro kunnen bedragen. In Stockholm gaat het aandeel Scania 8,3 procent hoger tot 422 Zweedse kronen.

(tijd) Dinsdag werd de handel in het aandeel in de vroege middaghandel opgeschort nadat er een stijging van ruim 9 procent werd vastgesteld als gevolg van de overnamegeruchten. De Zweedse zakenkrant Dagens Industri citeerde woensdag bronnen dichtbij het dossier die zeggen dat de familiale holding Investor, een referentie-aandeelhouder van Scania, bereid is om zijn belang van 10,8 procent te verkopen om een overname door MAN mogelijk te maken. Investor heeft 19 procent van de stemrechten in Scania.

Volkswagen, een andere grote aandeelhouder, wil zijn belang van 18,7 procent volgens de Zweedse krant niet verkopen, maar zou een fusie wel gunstig gezind zijn. Bern Pischetsrieder, algemeen directeur van VW, is eveneens bestuurder bij Scania. Volgens bronnen wil VW zijn vrachtwagenafdeling in Brazilie betrekken in een mogelijke fusie tussen MAN en Scania. VW heeft 34 procent van de stemrechten in Scania.

Het nieuws over een mogelijke fusie tussen MAN en Scania is niet geheel nieuw, want gedelegeerd bestuurder Hakan Samuelsson van MAN had in februari al aangegeven dat hij, als het mogelijk was, een belang wilde opbouwen in een concurrent. Op die manier wil hij de achterstand op de twee grootste vrachtwagenbouwers in Europa, DaimlerChrysler en Volvo, goedmaken.

Volgende week komen beide partijen met meer details. In Frankfurt wint MAN 2,3 procent tot 62,19 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud