Markt beloont strategie Exmar

Op Euronext Brussel stijgt het aandeel Exmar omstreeks 15.30 uur 6% tot 26,50 euro. Het volume bedraagt 28.624 stukken tegen een daggemiddelde van 33.592. Analist Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities ziet geen concrete aanleiding voor de sterke stijging. 'Er is geen spectaculair nieuws', zegt hij.

(tijd) Een mogelijke verklaring voor de koersopstoot is volgens hem dat de gastankerrederij de laatste tijd zoveel groeiprojecten heeft aangekondigd, waarvan een aantal in een minder beursklimaat, dat de markt daar pas nu echt op reageert.

Het is inderdaad vrij indrukwekkend hoeveel projecten Exmar de voorbije drie maanden lanceerde. Het begon met het voornemen het aandeel in vijf te splitsen, iets wat intussen in doorgevoerd. Midden mei, op de algemene vergadering, kondigde Exmar aan een productieplatform van eigen ontwerp te bestellen in de VS. Om dit te financieren zou de offshore-divisie apart naar de beurs (van Oslo) worden gebracht. Intussen werd ook het plan bekendgemaakt om samen met Energy Group, het consultingbedrijf van Ludo Candries, gasopslag te ontwikkelen in Poederlee; dit project werd intussen afgeblazen. In juni was er dan het protocolakkoord met de Iraanse scheepswerf SADRA voor de bouw van 2 LPG-tankers van 35.000 m3 en 10 LNG-tankers van 150.000 m3, een project ter waarde van 2-2,5 miljard euro.

In een recent interview met de Tijd maakte topman Nicolas Saverys dan zijn interesse bekend om een belang te nemen in Fluxys of Distrigas, als dat mogelijk zou worden na een fusie van Suez en Gaz de France. Volgens Vanderhaeghen is het er Saverys hierbij eigenlijk om te doen toegang te krijgen tot de LNG-terminal van Zeebrugge, zodat hij gas kan leveren op het Belgische net. 'Saverys heeft eigenlijk geen behoefte aan opslagcapaciteit of hervergassing in Zeebrugge. Met zijn hervergassingsschepen heeft hij genoeg aan een toegangspunt tot het Belgische netwerk, legt de analist uit.

Een bijkomende reden voor koerswinst van vandaag kan ook de LPG-markt zijn, aldus nog Vanderhaeghen. De spotmarkt voor LPG doet het momenteel immers goed.

In De Tijd van zaterdag 1 juni bleek ten slotte uit een overzicht van de best en slechts presterende aandelen op Euronext Brussel dat het aandeel Exmar in de eerste zes maanden met 58,4% is gestegen. Ook die prestatie kan beleggers lokken.

Vanderhaeghen heeft voor Exmar een accumulate-advies en een koersdoel van 28,50 euro.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud