Markt voor gsm's vertoont opnieuw groei

(belga) - De gsm-markt trekt opnieuw aan, zegt het marktonderzoeksbureau Gartner. Van april tot juni 2003 werden wereldwijd 114,9 miljoen mobiele telefoons verkocht en dat is al de tweede kwartaalstijging op rij. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar bedroeg de groei zelfs 12 procent.

foto epa: Een boeddhistische monnik controleert zijn gsm aan het Tashilumpo-klooster in Xigaze, Tibet.

"De groei was ondanks de negatieve invloed van de longziekte sars in alle regio's merkbaar", aldus Gartner-analist Bryan Prohm.

Volgens het onderzoeksbureau doen zich op de mondiale gsm-markt twee trends voor: enerzijds zijn er de markten in West-Europa en Noord-Amerika, waar nagenoeg iedereen over een gsm beschikt en waar de groei vooral aangezwengeld wordt door nieuwe toestellen met kleurenschermen en multimediafuncties. In Afrika, delen van Oost-Europa en China daarentegen is de gsm-markt nog niet verzadigd en schaffen de mensen zich steeds meer een eerste toestel aan.

De fabrikant die het meest van de groei kan profiteren, blijft het Finse Nokia. De wereldmarktleider verkocht het tweede kwartaal 17,3 % meer gsm's en beschikt over een marktaandeel van 35,9 %. Het Amerikaanse Motorola is marktleider in China en voelde dus het effect van de longziekte sars. Motorola, dat 4 % minder verkocht, slaagde er wel in de tweede plaats te behouden met een marktaandeel van 14,6 % wereldwijd. Op de derde plaats volgt Samsung, met een marktaandeel van 9,9 %. De Zuid-Koreaanse onderneming tekende een groei van 16,1 % op. Siemens verkocht dan weer 2 % minder en bezet met een mondiaal marktaandeel van 7 % de vierde plaats, gevolgd door het Zweedse Ericsson dat 17,8 % meer gsm's verkocht en een marktaandeel van 5,5 % heeft.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud