'Meer banen op de tocht bij VW zonder hogere productiviteit'

(belga) - Voor Volkswagen (VW) Vorst is het essentieel om duizend wagens per dag te produceren. Zonder dit cijfer dreigt het banenverlies in Vorst veel hoger uit te vallen dan de 200 waar nu sprake van is. Mogelijk gaat het om 'enkele honderden meer'. Dat verklaarden de vakbonden donderdag na afloop van een vergadering van de ondernemingsraad in Vorst.

De directie herhaalde donderdag op de ondernemingsraad wat de voorbije dagen al bekend raakte. Puur financieel telt de fabriek 600 mensen teveel. Maar de directie wil 400 van hen aan boord houden. Tweehonderd mensen moeten tegen het eind van het jaar de fabriek verlaten. Hoe moet nog onderhandeld worden.

De directie wil wel dat de productiviteit verhoogt. De Brusselse VW-fabriek is immers bedoeld als een fabriek waar duizend wagens per dag van de band zouden moeten rollen. Nu zijn er dat slechts 900. Volgens ACV-vakbondsman William Van Erdeghem wil de directie daarom de snelheid van de band verhogen van 340 wagens per ploeg naar 360 wagens. Bedoeling is zo het streefdoel van 1.000 wagens per dag te benaderen. Maar, aldus de ACV-er, 'het moet wel doenbaar blijven voor de mensen'.

Het streefdoel van duizend wagens is belangrijk omdat volgens dit cijfer wordt bepaald hoeveel wagens VW Vorst volgend jaar mag produceren. Dat cijfer zou half november bekend raken. 'Maar met een fabriek waar maar 900 wagens van de band rollen, krijg je ook maar een productievolume toegewezen voor een fabriek van 900 wagens. En dat heeft gevolgen voor de tewerkstelling'. In dit slechtste scenario zou het aantal banen dat moet verdwijen veel hoger kunnen uitvallen dan 200. 'Mogelijk enkele honderden meer', waarschuwt Van Erdeghem.

De directie verzekerde nog eens dat ze tegen het einde van het jaar een definitieve beslissing over het automotivepark wil krijgen. Dan duurt het nog eens een jaar om operationeel te zijn.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud