Michelin geeft winstwaarschuwing

Het Franse Michelin & Cie, de grootste bandenproducent ter wereld, herziet zijn winstverwachting voor dit jaar naar beneden. Het bedrijf heeft te kampen met duurdere prijzen voor rubber en met herstructureringskosten voor de sluiting van een fabriek in het Canadese Ontario.

(belga) De nettowinst van Michelin zakte in de eerste jaarhelft al met 28 pct tot 276,9 miljoen euro. De omzet steeg met 7,1 pct tot ruim 8 miljard euro. De prijs van rubber is dit jaar al met 31 pct gestegen tot 2,31 dollar per kilo op de Japanse grondstoffenmarkt. Dat is een onrechtstreeks gevolg van de duurder wordende olie: olie wordt gebruikt in synthetisch rubber en andere producten voor banden.

Michelin verwacht dat de prijs voor zijn basismateriaal dit jaar nog verder zal stijgen. Energie en grondstoffen zouden het bedrijf dit jaar naar schatting 800 miljoen euro kosten, vandaar de winstwaarschuwing. Michelin heeft de afgelopen maanden zijn banden al herhaaldelijk duurder gemaakt om de gestegen kosten deels te compenseren.

De groep maakt banden onder de merknaam Michelin, B.F. Goodrich, Uniroyal en Kleber.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud