Microsoft moet niet opsplitsen van Amerikaanse rechter (update)

(tijd-nieuwslijn) - De Amerikaanse federale rechter Colleen Kollar-Kotelly keurde vrijdag na beurstijd een schikking tussen de softwaregigant Microsoft en het departement van Justitie grotendeels goed. Daarmee is de dreiging over het mogelijk opsplitsen van Microsoft voorlopig van de baan. Volgens een woordvoerster van de Europese commissaris voor concurrentiezaken Mario Monti heeft de uitspraak geen invloed op het verloop van de zaak in Europa.

Door de goedkeuring van Kollar-Kotelly worden de bezwaren van negen van de 18 Amerikaanse staten, die samen met de federale overheid klacht hadden ingediend tegen de monopoliepositie van Microsoft, aan de kant geschoven. Met de federale overheid en de negen andere staten was Microsoft eerder tot een minnelijke schikking gekomen. Dat akkoord voorziet onder meer in de vrijgave door Microsoft van een deel van zijn programmaregels, waardoor concurrenten makkelijker producten kunnen maken voor het besturingssysteem Windows. Ook mag Microsoft geen overeenkomsten meer aangaan die exclusieve ontwikkeling of ondersteuning van Microsoft-software vereisen. De directie heeft verder beloofd ondernemingen niet meer kapot te concurreren.

"We zijn tevreden dat het hof de schikking met de federale overheid en de negen staten onder bepaalde voorwaarden heeft goedgekeurd. De overeenkomst is zwaar, maar eerlijk. Ze legt ons aanzienlijke verplichtingen op, maar stelt ons terzelfdertijd in staat om te blijven innoveren en producten te ontwikkelen die tegemoet komen aan de steeds wijzigende vraag van onze klanten. Wij beseffen dat we in het oog worden gehouden door de overheid en onze concurrenten en zullen alles in het werk stellen om aan onze verantwoordelijkheden tegemoet te komen."

De Europese Commissie geeft geen commentaar op de zaak in de VS en wijst er op dat het in Europa om "een andere zaak" gaat die wordt afgehandeld volgens "andere regels". Volgens een woordvoerster van eurocommissaris Monti heeft de uitspraak in de VS geen invloed op de zaak in Europa. De Europese concurrentie-autoriteiten onderzoeken bepaalde praktijken van Microsoft al lang. Het is onduidelijk wanneer er een uitspraak komt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud