Microsoft verliest patentproces en betaalt 521 miljoen dollar

(belga) - De Amerikaanse softwaregigant Microsoft is veroordeeld tot het betalen van 521 miljoen dollar nadat het bedrijf een proces over een patentgeschil verloor. 's Werelds grootste softwarefabrikant werd ervan beschuldigd technologie te hebben gestolen en die in de internetbrowser Internet Explorer te hebben gebruikt.

Een federale jury in Chicago kende de schadevergoeding toe na een maandenlang gerechtelijk onderzoek bij de University of California en de firma Eolas Technologies in Chicago. Eolas stelde dat hij de software ontwikkelde en registreerde om toegang te krijgen tot interactieve programma's met een internetbrowser. De innovatie heeft Microsoft mogelijk ook geholpen in zijn strijd tegen de browserconcurrent Netscape.

De schadevergoeding ligt lager dan de 1,2 miljard dollar die de aanklager had gevorderd. Microsoft kondigde al aan in beroep te gaan. De advocaten argumenteerden dat de technologie die Microsoft gebruikt, verschilt van die van de aanklagers. Microsoft stelt dat zijn technologie werd ontwikkeld door programmeurs bij Redmond in Washington.

Het vonnis komt op een moment dat de Europese Commissie dreigt met sancties tegen Microsoft. Volgens de Commissie heeft het bedrijf zich schuldig gemaakt aan machtsmisbruik. Als Microsoft zijn houding niet wijzigt en bepaalde gegevens niet ter inzage geeft aan zijn concurrenten, dreigt de softwaregigant een boete te moeten betalen die kan oplopen tot 3,2 miljard dollar (2,81 miljard euro).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud