Minder winst voor Sanofi-Aventis

Sanofi-Aventis, het grootste farmaciebedrijf van Frankrijk, heeft in het derde kwartaal van 2006 de nettowinst met 11,6 procent zien dalen. De winstdaling is veroorzaakt door generieke concurrentie voor bloedverdunner Plavix alsmede een lagere omzet door gezondheidshervormingen in Frankrijk en Duitsland.

(tijd) De nettowinst nam af van 1.923 miljoen euro tot 1.699 miljoen euro. Analisten geraadpleegd door Bloomberg gingen uit van een winst van 1.590 miljoen euro. Het resultaat is exclusief eenmalige posten.

Sanofi-Aventis zag de omzet met 4,2 procent afnemen tot 6,9 miljard euro, terwijl de brutomarge als percentage van de omzet daalde van 78,7 procent tot 76,8 procent.

Voor geheel 2006 voorziet het bedrijf een groei van de winst per aandeel, exclusief bijzondere posten, met ten minste 2 procent, waar het concern eerder nog een groei van circa 2 procent zag. Over de eerste negen maanden van 2006 steeg de winst per aandeel nog met 15,0 procent.

Het Franse concern zag zich in augustus dit jaar geconfronteerd met generieke concurrentie van Apotex voor bloedverdunner Plavix in de Verenigde Staten. Eind augustus wist Sanofi-Aventis via de rechter de verkoop van het generieke middel te stoppen, maar Apotex werd niet verplicht de al verkochte producten terug te halen.

Sanofi-Aventis denkt dat Apotex echter genoeg heeft verkocht om aan de volledige marktvraag in de Verenigde Staten tot het einde van het jaar te kunnen voldoen. In het derde kwartaal zette Sanofi-Aventis nog 543 miljoen euro om in Plavix, 2,5 procent meer dan een jaar eerder.

Analisten geraadpleegd door Bloomberg gingen echter uit van 580 miljoen euro. In de Verenigde Staten daalde de verkoop van Plavix met 42 procent tot 41 miljoen euro in het derde kwartaal.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud