Mitiska onderzoekt beursexit van Brantano

De retailholding Mitiska onderzoekt samen met Retail Partners en Sobradis een beursexit van de schoenenverkoper Brantano. De drie partijen zijn de referentieaandeelhouders van de schoenengroep.

(tijd) Dat meldt Mitiska in een persbericht. Sobradis is het vehikel van de familie Brantegem; de holding Retail Partners is voor 49,5 procent in handen van Fortis Private Equity en voor de rest van Mitiska. De drie referentieaandeelhouders hebben de zakenbank Petercam aangesteld om een mogelijke overnemer te vinden voor het volledige kapitaal van Brantano. 'Hierbij zouden alle aandeelhouders van het bedrijf de mogelijkheid krijgen om hun aandelen te verkopen, en is het mogelijk dat de aandelen van het bedrijf niet langer beursgenoteerd blijven'.

Mitiska en Sobradis blijven bij hun intentie om de ontwikkeling van Brantano te ondersteunen, en willen daarom deelnemen aan de herfinancieringsstructuur. 'Er kan geen zekerheid geboden worden omtrent een aanbod, noch over de voorwaarden van een eventueel aanbod', aldus het persbericht.

Volgens Joris Brantegem, de bestuursvoorzitter van Brantano en centrale figuur bij Sobradis, zit het hele onderzoek nog in een vroeg stadium. 'We willen het proces bevestigen en het publiek eerlijk informeren', zegt Brantegem. Dit zal wat tijd in beslag nemen maar als er de komende dagen of weken een belangrijke ontwikkeling is zullen we dit ook meteen melden. 'Sobradis en Mitiska hebben alvast de intentie om in Brantano te blijven', benadrukt Brantegem, die toegeeft dat een van de opties er in bestaat dat de twee, samen met een nieuwe partner in de plaats van Fortis Private Equity, Brantano mogelijk van de beurs halen. Brantano is voor 47,24 procent in handen van de Stichting Administratiekantoor Brafin. Brafin is op zijn beurt voor 69,12 procent eigendom van Retail Partners (Mitiska/Fortis Private Equity), voor 27,78 procent van Sobradis, een vehikel rond de familie van Brantegem, en voor 3,10 procent van Mitiska.Sobradis bezit rechtstreeks 2,85 procent van Brantano, en Mitiska 6,27 procent. De rest, 43,64 procent zit bij het publiek.

Halfjaaromzet

De schoenenverdeler Brantano boekte over het eerste halfjaar een omzet van 140,3 miljoen euro. Dat betekent een daling van 3,8 procent vergeleken met de 145,9 miljoen euro in dezelfde periode van vorig jaar. Voor het volledige jaar mikt Brantano op een groepsomzet van 295 a 300 miljoen euro, vergeleken met een omzet van 304,1 miljoen euro in 2005.

Slechts weinig analisten hadden een raming gegeven van het halfjaarcijfer. Petercam verwachtte zich aan een daling van 1 tot 5 procent, terwijl KBC Securities mikte op een omzet van 146,4 miljoen euro.

Brantano, dat bij de publicatie van het omzetcijfer voor 2005 nog uitging van een jaaromzet van 314 miljoen euro voor dit jaar, geeft in een persbericht toe dat de omzet lager is dan verwacht. 'De omzet gerealiseerd in Belgie ligt lichtjes onder onze eigen verwachtingen, terwijl we in het Verenigd Koninkrijk geconfronteerd werden met moeilijkere marktomstandigheden dan voorzien. Door de wijziging van onze commerciele politiek in het Verenigd Koninkrijk, kennen we in eerste instantie een negatieve impact op de omzet, gezien we minder snel en minder diep solderen, maar richten we ons op het behalen van een hogere procentuele bruto-marge', zegt Brantano in het persbericht.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud