Mitiska verwacht voor 2005 hogere recurrente winst

(tijd) - Mitiska kondigde donderdag bij de publicatie van de halfjaarcijfers aan dat het voor heel 2005 een substantiële stijging van de recurrente winst verwacht. Mitiska is de retailholding boven de outdoorketen AS Adventure, de schoenenketen Brantano en de seizoensartikelenketen Fun.

In de eerste jaarhelft kwam de winst van Mitiska uit de voortgezette activiteiten of de recurrente winst uit op 0,7 miljoen euro. Een jaar eerder in dezelfde periode was er nog een verlies van 0,8 miljoen euro.

Dat cijfer geeft in grote lijnen de prestaties van de drie kernparticipaties van Mitiska weer. In de schoenenketen Brantano houdt Mitiska een belang van 24,80 procent aan. In AS Adventure heeft het een belang van 25,25 procent. In Fun participeert Mitiska voor 28,4 procent.

De omzet van de Fun-keten steeg in de eerste jaarhelft met 6,3 procent tot 20,6 miljoen euro. Als gevolg van de seizoensgebonden activiteiten blijft het resultaat negatief maar het verlies kan wel met 55 procent worden verminderd tot 0,8 miljoen euro. Het aandeel van Mitiska hierin bedraagt 0,2 miljoen euro. Voor heel het jaar rekent Mitiska op een positieve bijdrage in het groepsresultaat.

AS Adventure, dat in België en het VK winkels heeft, zette opnieuw een sterke jaarhelft neer. De nettowinst steeg van 3,2 miljoen tot 4,9 miljoen euro. Voor Mitiska betekent dat 1,2 miljoen euro. De omzet dikte met 14 procent aan tot 48,8 miljoen euro.

Zoals al eerder bekendraakte, sloot het beursgenoteerde Brantano de eerste jaarhelft af met een 6,7 procent lagere omzet. De nettowinst kromp met 23 procent tot 1,6 miljoen euro onder meer door de kosten voor het stopzetten van de activiteiten in Zweden en in Nederland.

Het geconsolideerde nettoverlies, deel van de groep, bedroeg in de eerste jaarhelft 3,7 miljoen euro tegenover een verlies van 4,3 miljoen euro een jaar eerder. Daarin zit een afboeking van 1 miljoen euro op wooninrichtingsketen Idé en van 3,4 miljoen euro op het resterende deel van Carpetland Frankrijk dat in april is verkocht.

Voor heel 2005 gaat Mitiska uit van een substantiële stijging van de recurrente winst.

De intrinsieke waarde van Mitiska steeg de voorbije zes maanden tot 62,8 miljoen euro. Ook per aandeel was er toename tot 7,52 euro (7,49 euro eind 2004) ondanks het verwaterende effect van 0, 71 euro van de kapitaalverhoging. De holding haalde eind juni 12 miljoen euro op door de uitgifte van nieuwe aandelen om de balans te versterken en een spaarpot aan te leggen voor eventuele nieuwe participaties. Volgens gedelegeerd bestuurder Luc Geuten wijst de stijging van de intrinsieke waarde erop dat Mitiska 'zich heeft rechtgetrokken en dat het opnieuw naar een groeibedrijf aan het evolueren is'. De resultaten van Mitiska werden gisteren na beurs bekendgemaakt. De koers sloot onveranderd af op 6,25 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud