Mittal bevestigt constructieve gesprekken met Arcelor

Staalgroep Mittal Steel bevestigt dat het 'gevorderde en constructieve gesprekken voert' met Arcelor. 'Die gesprekken kunnen eventueel leiden tot een aanbevolen transactie', klinkt het bij Mittal.

(belga) Mittal reageert daarmee op mediaberichten dat Mittal Steel, 's werelds grootste staalgroep, en Arcelor dicht bij een akkoord zouden staan. De onderhandelingen draaien volgens de Franse zakenkrant 'La Tribune' enkel nog over de overnameprijs.

Volgens de krant staan de directies van de twee groepen op het punt een akkoord af te sluiten. Dat zou Guy Dollé, de ceo van Arcelor, zondag kunnen voorleggen aan een geplande raad van bestuur in Luxemburg. Als het wordt goedgekeurd, wordt het alternatieve fusieplan met het Russische Severstal opgegeven.

Alleen over de prijs zou Dollé het volgens La Tribune nog niet eens zijn met Lakshmi Mittal. De discussies gaan over het optrekken van het bod van Mittal tot circa 43 euro, tegen een huidig bod (in contanten en aandelen) van rond 37 euro.

De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal schreef vrijdag op zijn website dat Mittal de aandeelhouders van Arcelor ruim de helft van het nieuw te vormen concern wil geven. Het bestuur zou voor het merendeel in Franse handen komen of uit onafhankelijken bestaan. De huidige algemene directie zou op post blijven, maar uitgebreid worden met Mittalmensen, waarbij Aditya Mittal, de financieel directeur van de groep en zoon van Lakhsmi Mittal. Hij zou co-voorzitter worden, minstens tot de pensionering van Joseph Kinsch in april 2007.

Op industrieel vlak zou Mittal de weinig rendabele activiteiten (Algerije, Servië, Zuid-Afrika) verkopen en aanvaarden om een aantal Amerikaanse fabrieken te verkopen, om mededingingsproblemen te voorkomen. Het Canadese Dofasco zou in de groep blijven, aldus La Tribune.

Mittal zou verder aanvaarden zijn industriële strategie nauwer te laten aansluiten op die van Arcelor, eerder gebaseerd op toegevoegde waarde dan volume, en het niveau van zijn investeringen opvoeren.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud