Mittal heeft mogelijk 5 miljard euro extra nodig voor Arcelor

De minderheidsaandeelhouders van Arcelors joint ventures in Brazilië kunnen het prijskaartje voor de overname van Arcelor door Mittal Steel met 5 miljard euro doen oplopen. Dat meldt de interneteditie van de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal vanmorgen.

(tijd) Arcelor controleert met een belang van 64% de Braziliaanse inoxstaalproducent Acesita. Bovendien voegde de Luxemburgse staalgroep de andere Braziliaanse activiteiten (Belgo-Mineira, CST, Vega do Sul en Belgo) samen in een beursgenoteerde holding, waarvan het 66% controleert. Arcelor is al sinds 1920 actief in Brazilië. Toen investeerde het toenmalige Arbed in de Braziliaanse langstaalfabrikant Belgo-Mineira.

Mittal argumenteerde totnogtoe dat de fusie met Arcelor niets wijzigt aan de controle over Arcelor Brasil en er bijgevolg geen uitkoopbod komt. De minderheidsaandeelhouders van Arcelor Brasil stellen evenwel dat de statuten van Arcelor stipuleren dat een overnemer van de groep ook een uitkoopbod op Arcelor Brasil moet lanceren.

De Braziliaanse beurswaakhond bekijkt op dit ogenblik de zaak. Daarbij staat de vraag centraal of de waakhond de deal interpreteert als een fusie van gelijken, zoals Mittal beweert, of als een overname, zoals de minderheidsaandeelhouders stellen.

In dat laatste geval moet Mittal voor Arcelor Brasil dezelfde overnamepremie (80%) bieden als voor Arcelor, wat de overnameprijs fors zou doen stijgen.

De joint ventures in Brazilië behoren tot de kroonjuwelen van Arcelor, goed voor ongeveer een derde van de kasstroom.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud