MIVB bestelt 102 nieuwe trams bij Bombardier

'De MIVB tekent op 21 januari een contract voor 102 Flexity-trams van het type T3000', zegt An Van Hamme, woordvoerster bij de vervoersmaatschappij. Het investeringsbedrag schommelt rond 250 miljoen euro, want in 2005 betaalde de MIVB 52 miljoen euro voor een bijbestelling van 22 T3000's. In tegenstelling tot De Lijn moet de MIVB de aankoop van trams met eigen fondsen financieren, met leningen dus.

(tijd) - De nakende bestelling is goed nieuws voor de vestiging van Bombardier in Brugge. Ze geeft honderd mensen vijf jaar lang werk. Bombardier kreeg in september 2003 een contract van 27 T3000's (32m lang) en 19 T4000's (42m lang) voor een bedrag van 106 miljoen euro. Twee jaar later plaatste de MIVB de bijbestelling van 22 T3000's. De laatste zes trams van de eerste twee orders komen nog dit jaar in dienst, vanaf volgend jaar begint de levering van het order van 102 stuks.

Daarbovenop plaatst de maatschappij binnenkort een order van 70 aardgasbussen. Ook die levering begint volgend jaar. En van de 15 metrostellen die de MIVB bestelde bij het Spaanse CAF rijden er inmiddels zeven op het Brusselse net. De extra capaciteit is dringend nodig omdat het systeem tegen zijn limiet zit en het beheerscontract met het gewest bepaalt dat in 2010 de kaap van 320 miljoen reizigers genomen moet zijn.

Vorig jaar groeide de MIVB met 3 procent tot 277,5 miljoen klanten. Dat is het laagste groeicijfer in acht jaar. 'Die kleinere toename geeft ons wat ademruimte', stelt Alain Flausch in een persmededeling. 'De voorbije acht jaar steeg het aantal ritten met 70 procent.' De vervoersontvangsten stegen sterker, met 7 procent tot 147,2 miljoen euro, een gevolg van de tariefverhoging met 3 procent in februari 2007 en het grotere aantal meerrittenkaarten in plaats van abonnementen.

2008 wordt het jaar van de modernisering, meldt de MIVB in het communiqué. Met de invoering van een chipkaart (MOBIB) komt er een gloednieuw ticketingsysteem, het verkoopnet wordt uitgebreid met de installatie van bovengrondse verkoopautomaten en sommige tramlijnen worden uitgebreid. 'In de zomer worden de bus- en tramdienstregelingen gewijzigd in voorbereiding van de herstructurering van het metronet in 2009', zegt Van Hamme.

Op 1 februari past de MIVB naar jaarlijkse gewoonte haar tarieven aan. De gemiddelde prijsstijging bedraagt 2,95 procent.

GUM

Foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud