Mobistar en Belgacom bieden op Waalse kabelaars

(tijd) - Op zijn minst vijf partijen hebben een niet-bindend bod uitgebracht op een participatie in acht gegroepeerde Waalse kabeltelevisiebedrijven. Een voorspelbare kandidaat is Telenet, maar er zijn ook twee verrassingen bij: Mobistar en Belgacom. De acht kabelbedrijven zijn volgens sommige ramingen meer dan 200 miljoen euro waard, schrijft De Tijd.

De kabelbedrijven bedienen samen 670.000 klanten en zijn in handen van de gemeenten en Electrabel. De kabelaars besloten een gezamenlijk bedrijf op te richten voor tv-diensten, breedband en telefonie en hun kapitaal open te stellen. Zowat de helft van de aandelen is te koop. Het juiste percentage vormt het voorwerp van gesprek met de kandidaat-partners.

Uiterlijk woensdag dienden de gegadigden een indicatief bod in te dienen bij de bank ING. Diverse goedgeplaatste bronnen bevestigden dat er zeker vijf biedingen zijn. Drie van die vijf kandidaten waren voorspelbaar. Het gaat om Telenet, een consortium van ALE en Brutélé (twee andere Waalse kabelbedrijven) en de Luxemburgse kabelgroep Altice. Die groep kocht eerder onder meer de Brusselse kabelaar Coditel.

De verrassingen zijn Mobistar en Belgacom. Mobistar en zijn meerderheidsaandeelhouder France Télécom hebben al lang interesse voor de Waalse kabelsector, maar Mobistar werd de voorbije weken nauwelijks nog genoemd in het dossier. Het gsm-bedrijf dient een bod in omdat het beseft dat het actiever moet worden in de tv-wereld en op het vaste net om de strijd aan te kunnen met Belgacom.

ING nam contact op met Belgacom op verzoek van zijn opdrachtgever, maar meerdere waarnemers verwachtten geen bod. Belgacom maakt door mededingingsaspecten immers zo goed als geen kans. Mogelijk biedt het om op de hoogte te blijven van het dossier of om andere partijen te hinderen.

Waarschijnlijk bracht ook de Canadese kabelgroep Cogeco een bod uit. Het valt niet uit te sluiten dat er nog kandidaten zijn. De acht kabelbedrijven willen al op zeer korte termijn een shortlist opstellen. Voor eind juni willen ze een partner kiezen en op zijn minst de basis leggen voor een akkoord.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud