Mobistar zoekt synergievoordelen voor mobiele data

(tijd-nieuwslijn) Mobistar gaat op zoek naar synergievoordelen binnen de groep Orange om kosten te besparen. "Het is de bedoeling om de aankopen en de investeringen op groepsniveau te centraliseren, voornamelijk in de afdeling mobiele data", zegt financieel directeur Olivier Ysewijn aan Tijd-Nieuwslijn.

Tegen eind 2002 moet de afdeling mobiele data instaan voor 14% van de groepsomzet. Eerder was een doelstelling van 12% vooropgesteld door het bedrijf. Tijdens het eerste halfjaar bedroeg het mobiele dataverkeer 11,8% van de totale omzet. De inkomsten waren voornamelijk afkomstig van SMS-verkeer.

Mobistar verwacht dat de bedrijfskasstroommarge tegen eind dit jaar 30% zal bedragen, hoger dan de 26% die eerder was gesteld. 33% daarvan moet van de mobiele data-afdeling komen. Voor de vaste telefonie verwacht het bedrijf voor het eerst in 2003 een positieve bedrijfskasstroom. Mobistar blijft erbij dat het pas in 2007 een dividend zal uitkeren. "Eerst moet het kapitaal en de wettelijke reserves op peil gebracht zijn", zegt Ysewijn.

De gemiddelde maandelijke opbrengst per gebruiker steeg in het eerste halfjaar tot EUR 31,7 tegenover EUR 30,9 in dezelfde periode een jaar eerder. Tegen 2005 moet deze opbrengst EUR 35 moeten bedragen.

De telecomgroep wil de schulden terugbrengen tot EUR 800 miljoen tegen eind dit jaar. Na zes maanden bedroeg de schuld in 2002 EUR 807 miljoen. Eind 2001 was dit nog EUR 861 miljoen. "Deze grote schuld is geen risico voor Mobistar, want we hebben nog voor meer dan 1 miljard kredietlijnen", besluit Ysewijn.

Op Euronext Brussel stijgt het aandeel Mobistar met 11,6% tot EUR 14,4.

18536371

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud