Monsterboete aan tabaksindustrie VS kwijtgescholden

et Amerikaanse hooggerechtshof in Florida heeft vijf Amerikaanse sigarettenproducenten, waaronder Philip Morris, een boete van 145 miljard dollar (bijna 114 miljard euro) kwijtgescholden die hen in 2000 was opgelegd. Het hof weigerde daarmee een schadevergoeding goed te keuren, die de bedrijven naar eigen zeggen naar het faillissement zou leiden.

(belga) Het hooggerechtshof boog zich over een vonnis van een rechtbank in Miami uit 2000, die de bedrijven tot de monsterboete had veroordeeld. In mei 2003 had een beroepshof deze boete echter afgedaan als 'buitensporig hoog', door er onder meer op te wijzen dat het bedrag van de schadevergoeding achttien maal hoger lag dan de gezamenlijke activa van de vijf sigarettenproducenten. Het Hooggerechtshof volgt nu het beroepshof.

De rechtszaak was in 1994 ingeleid door kinderarts Howard Engle en vijf andere hoofdaanklagers. Hoewel zij de zaak begonnen in naam van rokers in heel het land, werd die uiteindelijk beperkt tot zowat 700.000 rokers in Florida, zo staat te lezen op de website van The Wall Street Journal. Na een rechtszaak van twee jaar vond de rechtbank de sigarettenproducenten schuldig aan leugens over sigaretten.

Deze beslissing volgt op een gelijkaardige ontwikkeling in december 2005. Toen annuleerde het Amerikaanse hooggerechtshof in Illinois een eerder opgelegde boete van 10,1 miljard dollar (bijna 8 miljard euro) aan sigarettenfabrikant Philip Morris. Die boete was opgelegd omdat Philip Morris zijn klanten zou misleiden met de benaming 'light' op zijn rookwaar.

De donderdag bekendgemaakte beslissing ruimt niet alleen het grootste financiƫle gevaar voor de Amerikaanse tabaksindustrie uit de weg inzake rechtszaken over ziektes en sterfgevallen door roken, maar maakt ook de weg vrij voor Altria, de moederholding van Philip Morris, om het bedrijf op te splitsen. Altria Group heeft naast sigaretten (Marlboro) ook onder meer levensmiddelen (Kraft Foods) in de portefeuille.

De aandelen van Altria stegen na de bekendmaking van het nieuws met 7,5 procent tot 78,86 dollar op de New York Stock Exchange. De aandelen van Reynolds American, een andere betrokken producent, klommen met 4,6 procent

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud