Nationale distributie ABX gaat niet naar durfkapitalist 3i

De Belgische distributieactiviteiten van ABX, de transportdochter van NMBS Holding, worden niet overgenomen door 3i. De holding blijft eigenaar van ABX Logistics Belgium en zoekt voor het einde van dit jaar zelf een koper.

(tijd) Alle andere divisies van de ABX-groep, ook de internationale activiteiten van ABX België, komen zoals gepland in handen van de Britse investeringsgroep.

In kringen van ABX en de NMBS is te horen dat de verkoop van de Belgische distributie 'onder betere omstandigheden kan gebeuren' als NMBS Holding zich daarover ontfermt. Dat past ook in de strategie van de ABX-groep om zich te richten op kernactiviteiten van internationaal transport. Volgens Michel Allé, financieel directeur van NMBS Holding, 'zal de NMBS haar afspraken met de Europese Commissie respecteren en zal ABX België voor het einde van 2006 volledig geprivatiseerd zijn.'

Volledige verkoop

Een van de cruciale voorwaarden onder dewelke de EU het herstructureringsplan van ABX goedkeurde in december, is een volledige verkoop. Die transactie is al sinds 9 juni beklonken, maar de afronding nog niet. Naar verluidt is dat het gevolg van het uitblijven van de publicatie van de beslissing in het Publicatieblad van de EU. Tot twee maanden na die publicatie kan een derde partij in beroep gaan tegen die beslissing.

Dat de lokale distributieactiviteiten van ABX België uit de deal met 3i worden gelicht, heeft nauwelijks repercussies op de financiële afspraken. In ruil voor het afstoten van die rendabele activiteiten, behoudt 3i het vastgoed en verhuurt het dat aan ABX België. De NMBS Holding verkoopt ABX België meer dan waarschijnlijk aan een andere concurrerende transport- of logistieke groep die in één klap marktleider wordt in de nationale distributie van zendingen tot 70 kg. De kans dat de nieuwe eigenaar de merknaam behoudt is klein. ABX verdwijnt dus allicht uit het straatbeeld. De lokale activiteiten van ABX Belgium halen met circa 500 personeelsleden een omzet van 75 miljoen euro.

GUM

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud