Nederlandse TNT Post schrapt duizenden banen

De Nederlandse post- en expresgroep TNT Post schrapt tot 2010 zeker tussen de 6.500 en 7.000 banen. Dat kunnen er zelfs 11.000 worden als vakbonden en werknemers niet instemmen met een forse versobering van de arbeidsvoorwaarden, zo meldt het bedrijf dinsdag.

(anp -TNT sluit gedwongen ontslag niet uit. Het concern zei dinsdag collectief ontslag sociaal niet wenselijk te vinden en daarom in te zetten op een versobering van de arbeidsvoorwaarden in plaats van het ontslag van in totaal 11.000 mensen. Voor salarisverhogingen is geen ruimte. Het bedrijf zegt 'op zijn best' de nullijn te hanteren. TNT acht het mogelijk dat werknemers er qua salaris op achteruit gaan. 'Het is kiezen tussen twee kwaden. Er verdwijnen of meer banen of mensen leveren een deel van hun salaris in. De keuze is makkelijk gemaakt', zegt een woordvoerder.

De reorganisatie treft de hele organisatie, maar vooral de postbezorgers. 'De firma TNT zet ons voor het blok', reageert bestuurder Inge Bakker van vakbond CNV Publieke Zaak. 'Je kan je ogen natuurlijk niet sluiten voor de omstandigheden in de postsector. Maar dat de reorganisatie zo drastisch zou zijn en in dat tempo komt hard aan. Hier moeten hele goede afspraken worden gemaakt over vrijwillige vertrekregelingen.'

Volgens Bakker is er veel bereidheid om actie te voeren. Volgens haar zijn de afgelopen jaren al 9.000 voltijdsbanen bij TNT verdwenen, vooral door natuurlijk verloop. Het concern hoopt met een pakket aan maatregelen 300 miljoen euro te besparen bij zijn postactiviteiten. Dat is volgens de woordvoerder alleen mogelijk door ook te snijden in het personeelsbestand. TNT meent dat besparingen noodzakelijk zijn in de concurrentieslag die momenteel woedt in de postsector.

De resultaten van het postbedrijf staan bovendien al enige tijd onder druk door de opkomst van e-mail. TNT verliest steeds meer terrein aan zijn belangrijkste concurrenten, Sandd en Selektmail. Deze postbedrijven kennen al lagere salarissen. Zij betalen hun bezorgers op basis van de hoeveelheid post die ze rondbrengen. Een dochter van TNT, prijsvechter Netwerk VSP, doet dat ook. TNT wil de plannen de komende maanden bespreken met vakbonden en ondernemingsraden.

Eind dit jaar zou de reorganisatie in gang gezet worden. Bij TNT werken in Nederland nu nog rond de 60.000 mensen. Daaronder bevinden zich volgens CNV Publieke Zaak ongeveer 25.000 postbodes.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud