Nettoverlies Devgen loopt op tot 4,5 miljoen euro

Het nettoverlies van het Gentse biotechnologiebedrijf Devgen is in het eerste halfjaar opgelopen van 0,8 miljoen euro tot 4,5 miljoen euro. Dat blijkt uit een persbericht. De omzet daalde met 19 procent tot 5 miljoen euro.

(tijd) Devgen geeft in zijn halfjaarrapport weinig details over de vooruitgang in zijn verschillende onderzoeksprogramma's.

De resultaten vorig jaar waren wat vertekend door de versnelde voltooiing van een belangrijke onderzoeksovereenkomst met FMC. Daardoor werd toen 1,6 miljoen euro extra omzet geboekt. Dat verklaart ook deels de lagere bedrijfskasstroom, die daalde van 0,9 miljoen euro tot 4,1 miljoen euro onder nul. Ook de operationele kosten waren in stijgende lijn: de personeelskosten stegen met 20 procent door de uitbreiding van het onderzoeksteam en de kosten voor uitbesteding verdubbelden door de snelle vooruitgang in het nematicidenproject.

De omzet van Devgen komt voor 4,8 miljoen euro uit de activiteit gewasbescherming. Devgen ontwikkelt pesticiden en nematiciden en verricht onderzoek naar genmanipulatie bij meerdere landbouwgewassen. Het heeft daarvoor overeenkomsten met grote zaadproducenten zoals Monsanto en Pioneer voor soja, katoen en mais. Devgen wil ook een aantal projecten op eigen houtje uitbouwen, een daarvan is het rijstproject. Devgen kondigt aan dat het de eerste stappen heeft gezet voor de downstreamintegratie in de rijstindustrie.

Nematiciden leveren nu nog geen inkomsten op, maar zullen binnen enkele jaren een belangrijke inkomstenbron worden. Nematiciden zijn stoffen zoals insecticiden maar dan specifiek gericht op de vernietiging van nematoden (wormpjes die de plantwortels aantasten). Het grote voordeel van deze stoffen is dat ze milieuvriendelijker zijn dan bestaande chemische middelen. 'Tussentijdse resultaten van lopende veldproeven zijn positief', aldus het persbericht.

De farmaceutische divisie haalde 0,2 miljoen euro omzet uit overheidssubsidies. Devgen heeft een aantal onderzoeksprogramma's lopen voor aritmie en ontstekingsziektes. Devgen gaf eerder aan dat het nog dit jaar voor een van deze programma's een partner wou vinden.

Voor heel 2006 ziet Devgen de omzet het niveau van vorig jaar benaderen. Het bedrijf rekent op een kaspositie van 22-24 miljoen euro op het einde van dit jaar. Eind juni bedroeg de kaspositie 28,2 miljoen euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud