Nettowinst Bekaert nipt boven de verwachtingen

(tijd-nieuwslijn) - Bekaert, producent van geavanceerde metaalproducten, haalde in 2005 een nettowinst van 189,87 miljoen euro, tegenover 167,6 miljoen euro een jaar eerder en nipt boven de analistenconsensus van 187,9 miljoen euro. Dat blijkt uit een persbericht. Bekaert keert een brutodividend uit van 3 euro per aandeel, waarvan 1 euro uitzonderlijk dividend.

In het nettocijfer zit een meerwaarde van 54 miljoen euro op de verkoop van Bekaert Fencing. Als enkel rekening wordt gehouden met de voortgezette activiteiten, dan kwam de nettowinst uit op 136 miljoen euro, tegen 141 miljoen euro een jaar eerder.

De operationele winst, inclusief niet-recurrente items, daalde van 139 miljoen euro tot 136,27 miljoen euro. In de voortgezette activiteiten kwam de operationele winst, voor niet-recurrente items, uit op168 miljoen euro, tegen 148 miljoen euro in 2004. Analisten rekenden gemiddeld op 146,2 miljoen euro bedrijfswinst (ebit).

Bekaert publiceerde eerder dit jaar al zijn omzetcijfer. De groepsomzet steeg in 2005 met 10 procent tot 1,914 miljard euro. Organisch groeide Bekaert 8 procent, vooral dankzij de aanwezigheid in de groeimarkten Azie en Latijns-Amerika. In de mature markten, Europa en Noord-Amerika, zag het bedrijf zijn verkoopcijfer slinken.

2006 is goed begonnen, maar de groep ervaart meer intense concurrentie en hogere grondstof- en energiekosten. 'Bekaert zet zijn strategie van aangehouden winstgevende groei in 2006 voort in al zijn segmenten en regio's. Vooral in Europa ziet Bekaert een lichte verzwakking van de vraag voor bepaalde producten. In de groeimarkten zal Bekaert verder investeren in zijn productiecapaciteit.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud