Nettowinst LG.Philips LCD daalt op kwartaalbasis

(tijd-nieuwslijn) - LG.Philips LCD, de grootste producent van platte schermen ter wereld en voor 32,9 procent in handen van Philips, heeft over het eerste kwartaal van 2006 een nettowinst behaald van 48 miljard Zuid-Koreaanse won (circa 43 miljoen euro). Dit heeft LG.Philips LCD dinsdag bekendgemaakt.

Een jaar eerder behaalde het Koreaanse bedrijf nog een verlies van 79 miljard Zuid-Koreaanse won, terwijl de nettowinst in het vierde kwartaal van 2005 op 328 miljard Zuid-Koreaanse won lag.

De omzet kwam uit op 2.471 miljard Zuid-Koreaanse won, dat is 20% hoger dan de 2.064 miljard Zuid-Koreaanse won over de eerste driemaandelijkse periode van 2005. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2005 daalde de omzet echter met 17 procent. De daling van de omzet op kwartaalbasis is volgens het concern te wijten aan een groter dan verwachte afname van de vraag en de gemiddelde verkoopprijzen in de notebook- en panelsegmenten.

Het bedrijfsresultaat bedroeg in het eerste kwartaal van het huidige boekjaar 52 miljard Zuid-Koreaanse won ten opzichte van 334 miljard Zuid-Koreaanse won in het vierde kwartaal van 2005. In het eerste kwartaal van 2005 was nog sprake van een operationeel verlies van 135 miljard Zuid-Koreaanse won.

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) daalde in het eerste kwartaal met 19 procent ten opzichte van het vierde kwartaal naar 670 miljard Zuid-Koreaanse won. In vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder nam het bedrijfsresultaat toe met 149 procent.

LG.Philips LCD verkocht in het eerste kwartaal van 2006 1.274 vierkante meter LCD-schermen, dat is 5 procent minder dan in het vierde kwartaal van 2005. De gemiddelde verkoopprijs per vierkante meter lag op 1.953 dollar, ofwel 10 procent minder dan de prijs aan het eind van het vierde kwartaal van 2005. De gemiddelde prijsdaling ten opzichte van het vierde kwartaal bedraagt 8 procent.

Het bedrijf verwacht in het tweede kwartaal een toename van de verkopen van LCD-schermen te realiseren van een percentage in de 'mid-to-high' twenties, ten opzichte van het vierde kwartaal van 2005. Die stijging zal gedreven worden door voortdurende groei in het uitbreidende LCD TV-segment en vooruitgang van de P7-faciliteit.

De gemiddelde verkoopprijs per vierkante meter aan het eind van het tweede kwartaal zal volgens het bedrijf afnemen met een mid-to-high single digit percentage, ten opzichte van de prijs aan het eind van het eerste kwartaal van 2006. De EBITDA-marge van het bedrijf zal in het tweede kwartaal ongeveer 20 procent bedragen.

In 2006 verwacht LG.Philips LCD KRW 4.200 miljard Zuid-Koreaanse won uit te geven aan kapitaalinvesteringen, met name voor voortdurende investeringen in P7.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud