Nettowinst TNT daalt 60 procent in vierde kwartaal

Foto Bloomberg ©BLOOMBERG NEWS

De Nederlandse post- en pakketbezorger TNT heeft een lastig laatste kwartaal van 2008 achter de rug, waarin hij flinke hinder ondervond van de wereldwijde economische terugval. Het concern boekte fors minder winst dan een jaar eerder, al was dat grotendeels te wijten aan herstructureringslasten. De kostenbesparingen worden opgedreven.

(belga) - De kwartaalomzet van TNT daalde licht tot 2,93 miljard euro. De winst voor rente en belastingen (EBIT) kwam uit op 160 miljoen euro, na aftrek van in totaal 152 miljoen euro aan herstructureringskosten. De nettowinst daalde met 60 procent tot 59 miljoen euro. De onderliggende resultaten zijn redelijk in lijn met de verwachtingen van analisten.

Over heel 2008 boekte TNT een omzet van 11,15 miljard euro, iets meer dan een jaar eerder. De nettowinst bedroeg vorig jaar 556 miljoen euro, tegen 986 miljoen euro in 2007.

TNT wil aandeelhouders een dividend over 2008 uitkeren van 0,71 euro per aandeel. Het dividend is lager dan een jaar eerder, toen er nog 0,85 euro uitgekeerd werd. In december had TNT nog aangegeven het dividend gelijk te houden.

TNT geeft geen specifieke vooruitzichten voor 2009, maar zegt wel dat "de buitengewoon moeilijke handelsomstandigheden waar Express in de tweede helft van 2008 in belandde, zich tot in 2009 voortzetten". Vooral bij de internationale pakjesdivisie leidt dit naar verwachting tot een daling van de omzet. Maar ook bij de postdivisie voorziet TNT een versnelde daling van de vraag.

Het concern snijdt daarom fors dieper in de kosten. Het kondigde maandag aan dat het dit jaar in totaal 400 miljoen euro wil besparen. Eerder ging het uit van besparingen tussen de 270 en 330 miljoen euro in 2009 en 2010.

TNT zei maandag nog dat het zijn positie versterkt in opkomende markten met de overname van de Chileense pakketbezorger LIT Cargo, die 1.500 werknemers heeft. TNT gaf geen financiële details, maar zei wel dat LIT Cargo de afgelopen drie jaar een omzetgroei boven de 25 procent kende.

TNT is actief in meer dan 200 landen en telt wereldwijd meer dan 163.000 werknemers. De groep heeft ook een belangrijke activiteit op de luchthaven van Luik.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud