Nettowinst Total stijgt tot 2,366 miljard euro - update

(tijd-nieuwslijn) - De Franse olie- en aardgasproducent Total heeft in het vierde kwartaal van 2004 een nettowinst geboekt van 2,366 miljard euro, een stijging met 35 procent tegenover de 1,747 miljard euro in het vierde kwartaal van 2003. Dat maakte Total donderdagochtend bekend in een persbericht. Er wordt een dividend voorgesteld van 5,4 euro per aandeel (+ 15%).

De operationele winst (aangepast voor uitzonderlijke elementen) kwam uit op 5,077 miljard euro, een stijging van 58 procent tegenover een jaar geleden. De omzet nam toe met 27 procent van 27,533 miljard tot 34,832 miljard euro.

Analisten rekenden gemiddeld op een nettowinst van 2,574 miljard euro en een bedrijfswinst van 4,729 miljard euro .

Total haalde in het vierde kwartaal een productie van olie en aardgas van 2,485 miljoen vaten per dag, een daling met 4 procent. Over het hele jaar 2004 bedroeg de productiegroei 1 procent tot 2,496 miljoen vaten per dag. Die productiegroei is lager dan de doelstelling van 4 procent die de groep heeft vooropgesteld als gemiddelde jaarlijkse stijging in de periode 2004-08.

In 2004 kocht Total 22,55 miljoen eigen aandelen in voor 3,55 miljard euro. In januari 2005 kocht de groep nog eens 1,5 miljoen eigen aandelen voor 240 miljoen euro.

Total betaalt over 2004 een dividend van 5,40 euro per aandeel. Het slotdividend bedraagt 3 euro per aandeel. Total betaalde op 24 november voor de eerste keer in zijn geschiedenis een interimdividend van 2,4 euro per aandeel.

Op de persconferentie over de jaarresultaten verklaarde Total-voorzitter Thierry Desmarest verder dat het bedrijf nog olie- en aardgasreserves heeft voor een periode van 20 jaar aan het huidige ritme.

'Dat is een heel comfortabele situatie', benadrukte Desmarest. Het gaat hierbij om bewezen en waarschijnlijke reserves, die gedekt zijn door contracten voor exploratie en productie op velden die al geboord zijn en waarvoor technische studies wijzen op een economische ontwikkeling tegen een prijs van de ruwe Brent-olie van 25 ddollar per vat. Bij 66 procent van deze reserves gaat het om olie en bij 34 procent om aardgas.

Deze definitie van reserves is ruimer dan de definitie, die gehanteerd wordt door de Amerikaanse beurswaakhond SEC, die enkel slaat op de bewezen reserves, waarbij de prijs van de ruwe Brent-olie wordt genomen op 31 december 2004, zijnde 40,47 dollar per vat. Volgens die definitie bedroegen de reserves van Total eind 2004 in totaal 11.148 miljoen vaten olie-equivalent. Dat komt overeen met 11,8 jaar productie aan het huidige ritme. De graad van hernieuwing van de bewezen reserves volgens de regels van de SEC, bedraagt 120 procent voor de geconsolideerde filialen en 106 procent voor alle filialen samen.

Total gaat er van uit dat de prijs van ruwe olie op middellange termijn zal liggen boven 25 dollar per vat. Maar om voorzichtig te zijn, worden de langetermijnprojecten nog altijd geëvalueerd tegen een prijs van 21 dollar per vat.

Thierry Desmarest herhaalde zijn oproep aan de OPEC-landen om hun productie open te stellen voor buitenlandse partners om op die manier de hoeveelheid productie op te drijven. 'Op dit moment hebben de OPEC-landen slechts een productiereserve van 2 procent, wat de prijzen op de oliemarkten bij de minste verstoring fors doet stijgen', merkte Desmarest op. 'Het zou beter zijn mocht die productiereserve toenemen tot 4-5 procent door toepassing van betere productietechnieken'.

'De openstelling van de aardgasproductie voor buitenlandse partners gaat al vrij vlot', merkte Desmarest op. 'Bij de olieproductie ligt het moeilijker, vooral in het Midden-Oosten. Daar zijn nog veel weerstanden. Elders gaat het vrij goed'. Ter illustratie daarvan stipte Desmarest aan dat hij vorige week in Venezuela was, ook een OPEC-land. Daar werden met de Venezolaanse overheid afspraken gemaakt over verdere ontwikkeling van de olieproductie./.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud